Smaki Swiata
Promocja! KONKURS! :: 0,00 zł ::.
Wybierz kategorię
Sushi (164)
Przyprawy (153)
W czym możemy pomóc?
Masala Smaki Świata
www.masala.com.pl
Tel.: 22 299 28 71
Gsm: 660 976 792

info@masala.com.pl


Sklep Stacjonarny:

"Skład Bananów"
ul. Postępu 5
02-676 Warszawa
Pn-Pt 11-20
Sb 11-16

Masala Skład Bananów

Najczęściej oglądane
Najczęściej kupowane
Producent
Podgląd zamówienia

Aby sprawdzić status zamówienia wpisz jego unikalny numer
Najnowsze Przepisy Kulinarne
Aktualności
Kurs kulinarny 'Czas Sushi' już w najbliższą sobotę - 12.06.2010!!

Serdecznie zapraszamy w najbliższą sobotę na kolejną  edycję kursu Sushi pt. "Czas Sushi".

Program:
  • Wykład o historii, istocie i rodzajach sushi
  • Omówienie surowców potrzebnych do przygotowania potraw
  • Pokaz przygotowania różnorodnych typów sushi połączony z degustacją
  • Praktyczny trening dla uczestników kursu
  • Aby wziąć udział w szkoleniu, należy przynieść ze sobą:
    • Fartuszek
    • Deskę do krojenia
    • Bardzo ostry nóż (bez ząbków do piłowania)

    Zapisy tutaj


    Wiadomość z dnia: 08-06-2010, 09:45
    4-5 Czerwca Skład bananów będzie ZAMKNIĘTY

    Szanowni Państwo,
    Informujemy, że 4 i 5 czerwca sklep stacjonarny Skład bananów przy ul. Wołodyjowskiego 47 A będzie NIECZYNNY.

    Zamówienia przyjmujemy cały czas przez sklep internetowy.


    Przepraszamy za utrudnienia


    Wiadomość z dnia: 31-05-2010, 16:31
    Szkolenie kulinarne "Tajskie Smaki" Czwartek - 27.05.2010

    Serdecznie zapraszamy miłośników kuchni Tajskiej już w najbliższy czwartek 27.05.2010 r. na szkolenie kulinarne pt. "Tajskie Smaki".


    Program szkolenia:
    • Wykład - tajska sztuka kulinarna
    • Omówienie podstawowych surowców potrzebnych do przygotowania potraw
    • Trening praktyczny. Trener pokazuje sposób przyrządzenia potrawy, a następnie 2-3 osobowe podgrupy powtarzają jej przygotowanie (w programie przygotowanie zup Tom KA, Tom YAM, dań głównych Pad THAI oraz Curry, na zakończenie desery Kluay Buad Chee i Sa-KHAOO PIEG LamYai.)

    Więcej informacji oraz zapisy tutaj
     


    Wiadomość z dnia: 25-05-2010, 09:08
    III Cooking Clash w Składzie Bananów Etno Garden Party - 29 maja - 15.30

    29 maja od godziny 15.30 zapraszamy serdecznie, na trzeci już Cooking Clash* w Składzie Bananów.


    Do boju staną ekipy Dzień Dobry Tobie, Spicy Lovers, Początek Pięknej Przyjaźni (dawniej CurryHolics.) jak zwykle o ich zwycięstwie zdecydujecie Wy, nasi drodzy, mamy nadzieję licznie przybyli goście!  

    Tradycyjnie, oprócz tytanicznych kulinarnych zmagań, moc dodatkowych atrakcji:   Koncert Zespołu Long-Long, wystawa Roberta Kowalskiego, gry i zabawy towarzyskie, dużo ciekawej muzyki oraz niezwykła atmosfera etnicznego garden party w naszym nowym ogrodzie.    

    Więcej informacji tutaj  


    *Cooking Clash to zawody w gotowaniu swobodnym. W wyznaczonym terminie trzy amatorskie, ale piekielnie utalentowane ekipy kucharzy staną do kulinarnej konfrontacji. Każda z drużyn, czujnie obserwowana przez publiczność, przyrządzi jedną potrawę o tym kto wygra decydują przybyli goście.


    Wiadomość z dnia: 21-05-2010, 11:49
    Sezon grillowy rozpoczęty-zapraszamy na szkolenie "Sztuka grillowania"

    Sezon grillowy już się rozpoczął, choć w tej chwili pogoda nie jest zachęcająca, być może słońce niedługo wyjrzy zza chmur.
    Warto zachwycić swoich gości czymś więcej niż tylko kiełbasą z rusztu.
    Warto poznać kulturę grillowania z różnych zakątków świata.
    Zapraszamy na kurs "Sztuka grillowania", który odbędzie się już w najbliższą niedzielę.
    Więcej informacji można znaleźć tutaj


    Wiadomość z dnia: 18-05-2010, 17:38
    Szukamy pracowników do załogi Masali

    Szukamy pracowników do załogi Masali, każdy znajdzie jakąś posadę dla siebie :)
    Aktualnie poszukujemy:

    1. Tworzyciela miejsca i klimatu

    2. Emeryta, rencisty, studenta do prac dorywczych

    3. Pani do sprzątania

    Zapraszamy do odwiedzin praca

    I wysyłania aplikacji



    Wiadomość z dnia: 10-05-2010, 14:50
    Szkolenie kulinarne "Tajemnice czekolady" Juz jutro !!! 08.05.2010


    Już w najbliższą sobote tj. 08.05.2010 zapraszamy na kurs Tajemnice Czekolady



    Jeśli marzysz o swoich autorskich czekoladkach, ale nie wiesz jak je zrobić.

    Jeśli chciałbyś wiedzieć jak się robi czekoladki , ale nie masz kogo zapytać.

    Jeśli masz ochotę na dobrą zabawę, odreagowanie stresów i uwielbiasz Czekoladę.

    Zgłoś się do nas! Podczas czterogodzinnego kursu wprowadzimy Cię w podstawowe tajniki produkcji  pralin. Nauczymy Cię jak należy temperować czekoladę, wylewać formy, poznasz podstawowe zasady komponowania nadzień, uruchomisz swoje zdolności artystyczne eksperymentując z kolorem. Po czterech godzinach dobrej zabawy, które miną w oka mgnieniu, opuścisz naszą pracownię z czekoladkami własnej roboty i z podstawowymi umiejętnościami Adepta Sztuki Czekoladziarskiej .


    Więcej informacji i zapisy znajdziesz  tutaj


    Wiadomość z dnia: 07-05-2010, 13:14
    Nasze Kursy już teraz w całej Polsce

    Szanowni Państwo,
    Pragniemy poinformować, że od niedawna nasze kursy kulinarne pt. "Czas Sushi" organizujemy w całej Polsce.

    Najbliższe terminy oraz miasta znajdziecie >>Tutaj


    Wiadomość z dnia: 05-05-2010, 12:10
    Kurs kulinarny 'Czas Sushi' już w najbliższy czwartek - 22.04.2010!!

    Już w najbliższy czwartek zapraszamy miłośników sushi na kolejną edycję naszego kursu kulinarnego pt. "Czas Sushi".

    Sushi staje się w Polsce coraz bardziej popularne. Praktycznie w każdym większym mieście powstają sushi bary,Nigiri sushi, tamago, 
krewetka, łosoś, sushi a składniki konieczne do przyrządzenia sushi dostępne są już w wielu sklepach.Coraz częściej robimy sushi także w domu. Jednak wbrew pozorom, przygotowanie sushi nie jest tak proste, jak mogłoby się wydawać. Krąży wiele legend,stereotypów i nieprawdziwych opinii na ten temat. Najczęściej z ust laików pada stwierdzenie, że "ja po prostu nie lubię surowych ryb" :-), a przecież sushi znaczy "Kwaszony ryż" i to właśnie ryż, a nie dodatki, definiuje sushi. To w jego odpowiednim przygotowaniu tkwi tajemnica wyśmienitego smaku.

    Program szkolenia:

  • Wykład o historii, istocie i rodzajach sushi
  • Omówienie surowców potrzebnych do przygotowania potraw
  • Pokaz przygotowania różnorodnych typów sushi połączony z degustacją
  • Praktyczny trening dla uczestników kursu
  • Więcej informacji i zapisy znajdziesz  tutaj



    Wiadomość z dnia: 20-04-2010, 14:10
    Gotowanie według 5 przemian - niezwykły kurs kulinarny - Został przeniosiony na 15.05.2010

    Szanowni Państwo,

    W związku z katastrofą polskiego samolotu pod Smoleńskiem oraz ogłoszeniem żałoby narodowej kurs "5 przemian" został przeniesiony na dzień 15.05.2010 godz. 15.30



    Jeśli lubisz gotować i sprawia Ci to radość. Chciałbyś zmienić swoje nawyki żywieniowe, aby wzmocnić swoje zdrowie i poprawić samopoczucie to zapraszamy Cię na warsztat:

    "Skorzystaj z energii pożywienia"


    W trakcie kursu, Katarzyna Jaszczyk-Górska, absolwentka renomowanego Avicenna Institute, podzieli się swoją wiedzą na temat odżywiania zgodnego z teorią Pięciu Przemian wg Tradycyjnej Medycyny Chińskiej.

    W medycynie chińskiej najważniejszym sposobem leczenia jest profilaktyka, a więc bardzo dużo zależy od nas! Warto więc skorzystać z mądrości stosowanej od tysięcy lat i świadomie przygotowywać swoje codzienne posiłki.

    Teoria Pięciu Przemian jest w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej drugim obok teorii Yin i Yang systemem opisującym wszystko, co dzieje się zarówno we Wszechświecie, jak i w mikrokosmosie, jaki stanowi człowiek. Wg filozofii chińskiej człowiek jest częścią natury i podlega jej prawom, a jego organizm jest odbiciem Wszechświata. To wszystko składa się na filozofię odżywiania i wpływa na sposób przygotowywania posiłków.

    Gotowanie wg Pięciu Przemian pozwala na dostosowanie posiłków do naszych cech indywidualnych,  uczy nas wybierania dla siebie odpowiednich potraw, pozwala uwzględniać termiczne działanie produktów oraz dostosowuje naszą dietę do pór roku i klimatu, w jakim żyjemy. To wszystko sprawia iż jesteśmy zdrowsi, pełni energii i witalności.

    Jeśli chcesz skorzystać z wiedzy starożytnych mistrzów serdecznie zapraszamy na kurs "Gotowanie według 5 przemian".

    Więcej informacji i zapisy znajdziesz tutaj




    Wiadomość z dnia: 06-04-2010, 12:35
    Składzie Bananów świeża dostawa 100letnich jaj :) - pyszności na święta :)

    Oryginalne jedzenie na świąteczny stół. :)



    Wiadomość z dnia: 02-04-2010, 11:45
    Święta naświecie - artykuł + przepisy - Coddure i la Chipa

    WIELKANOCNY KOSZ PEŁEN PYSZNOŚCI

    W wielu krajach Święta Wielkanocne mają swoje gastronomiczne tradycje, swoje własne zestawy symbolicznych dań na świątecznym stole. Przyjrzyjmy się niektórym z nich.

    Wspólne tradycje

    Bo na początku było jajko...

    Większość wielkanocnych tradycji wywodzi się jeszcze z czasów pogańskich, kiedy to w Europie obchodzono święto Eostry, bogini wiosny. Łączyło się ono z końcem zimy, odrodzeniem i odnową, czego symbolem było dobrze nam znane jajko. W chrześcijaństwie ma ono podobne znaczenie, dlatego w okresie Wielkanocy gości na każdym świątecznym stole.

    Błogosławiony chleb

    Pierwszym po jajkach "smakowitym symbolem" Wielkiej Nocy są małe ciepłe bułeczki, zwane "krzyżowymi". Tradycja ich wypiekania wywodzi się z czasów pogańskich. Okrągłe ciasteczko miało symbolizować księżyc, a zdobiący go krzyż cztery pory roku. Po konwersji na chrześcijaństwo, ciastka zastąpiono bułeczkami błogosławionymi przez Kościół, który nadał symbolowi krzyża nowe znaczenie. W niektórych krajach bułeczki występują w nieco "większej formie", a mianowicie w postaci słodkiego ciasta, jak np. czeskiej babobki czy naszej polskiej babki lub płaskiego chleba ze znakiem krzyża wypiekanego przez Greków i Portugalczyków. W Wielkiej Brytanii popularnością cieszy się owocowe ciasto Simnela polane marcepanem, na którym kładzie się 11 marcepanowych kuleczek symbolizujących jedenastu uczniów Jezusa.

    Baranek Boży

    Pomimo że w większości krajów w okresie Wielkiej Nocy nie spożywa się mięsa, znajdziemy takie zakątki świata, gdzie zasada ta nie funkcjonuje. Będą to rejony koptyjskie, ortodoksyjne, jak również chrześcijańskie (m.in. Włochy). W krajach tych głównym daniem jest pieczone jagnię. Tradycja jego spożywania pochodzi jeszcze z czasów przed narodzeniem Chrystusa, kiedy Żydzi jedli pieczonego baranka z przaśnym chlebem i gorzkimi ziołami. W wielu krajach jest to danie główne, lecz czasem podaje się je w formie zupy (np. greckiej magiritsy).

    Światowe różności

    Włoskie słodkości

    We Włoszech w okresie świąt Wielkiej Nocy wielką popularnością cieszą się niezliczone słodkości Dolci pasquali), a wśród nich: Colomba pasquale (Gołąbek paschalny) jadane w rejonie Campanii, Scarcelle - jajka w skorupkach mocowane na kawałku słodkiego ciasta, pieczone w piekarniku, typowe dla rejonu Apulii, czy sycylijskie Coddure - różnokształtne słodkie placuszki chlebowe, do których przymocowuje się gotowane na twardo jajko.

    Hiszpania - Królestwo dorsza

    Głównym bohaterem hiszpańskiego stołu wielkanocnego jest bez wątpienia bacalao, czyli dorsz, który występuje w tak wielu formach, że aż trudno to sobie wyobrazić. Może być podany w formie zupy, tzw. Potaje de la vigilia, pączków - bunuelos, krokietów - croquetas czy tortilli.

    Słodko-ostra Ameryka Południowa

    Na wielkanocnych stołach większości krajów Ameryki Łacińskiej znajdziemy dorsza pod różną postacią, empanadas de vigilia - pierożki nadziewane postnym farszem (tuńczykiem, owocami morza, warzywami itp.) oraz ceviche - danie składające się z kawałków ryby, cebuli, soku z limonki i wielu innych dodatków, w zależności od regionu.
    Potrawy, które warto tu wymienić to:
    Fanesca - ekwadorska zupa przygotowywana na bazie warzyw, ziaren zbóż i solonego dorsza, podawana z molo (rodzaj ziemniaczanego purée), figami i serem, czasem także choclotandas - bułeczkami na bazie kukurydzy, zawiniętych w kukurydziane liście i gotowanymi na parze.Romeritos - meksykańskie danie na bazie miejscowej rośliny (nie mylić z rozmarynem), którą gotuje się w ostrym, czekoladowym sosie mole, podawane z grzankami z tuńczykiem lub suszonymi krewetkami.Chipa - peruwiańskie chlebki z mąki kukurydzianej lub z mąki z manioku, same lub z nadzieniem - mięsnym, serowym i wieloma innymi.Habichuelas con dulce - dominikańska forma potrawy z fasoli na słodko, z dodatkiem mleka kokosowego i cynamonu.

    Już dziś zabierzmy się za przygotowywanie świątecznych pyszności. Niech w tym roku na naszych stołach, prócz tradycyjnych polskich potraw, pojawi się coś zupełnie innego...Oto kilka propozycji:



    Coddure

    Coddure to kruche ciasteczka wielkanocne, typowe dla południowych Włoch. Swoje szczególne znaczenie w okresie świąt zawdzięczają swym składnikom: chleb i jajka symbolizują obfitość oraz płodność. Wypieka się je w kształcie małych rybek, koszyczków, kogutów, dzwonków, aniołków czy serduszek (możecie także spróbować innych form).

      Składniki:
      -  500 g mąki
      -  200 g cukru
      -  150 g smalcu
      -  4 jajka
      -  1 opakowanie świeżych drożdży
      -  4-5 jajek na twardo (w skorupkach) do ułożenia na ciastkach

    Sposób przyrządzenia:

    1. Połącz mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodaj jajka i smalec, wyrabiaj ciasto aż do momentu, gdy stanie się ono spójne i gładkie.
    2. Podziel ciasto na 4-5 części, rozwałkuj i wykrawaj dowolne kształty (tu liczy się wyobraźnia :)
    3. Na każdym ciastku umieść ugotowane na twardo jajko w skorupce i przytwierdzić dwoma paskami z ciasta tworząc na jajku krzyż.
    4. Tak przygotowane Coddure ułóż na wysmarowanej masłem blasze. Posmaruj ciasteczka olejem i piecz je w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku do momentu, gdy staną się rumiane.
    5. Po wyjęciu i ostygnięciu Coddure są gotowe do spożycia.

    La Chipa

    La Chipa to danie typowe dla Argentyny i Paragwaju, podawane głównie w okresie Wielkanocy. A czym właściwie jest? Las Chipas (w liczbie mnogiej) to kulki z mąki z manioku, same lub nadziewane przeróżnymi składnikami (serem, mięsem mielonym itp.) Spożywa się je do yerba mate, herbaty, kawy czy zimnych napojów. To proste a zarazem egzotyczne danie na pewno uświetni wielkanocną ucztę.

    Poniżej znajdziecie przepis na Las Chipas con queso (z serem), możecie jednak zastąpić ser innym składnikiem.

    Składniki (na 30 kulek):

      -  2 jajka
      -  60 g masła
      -  500 g mąki z manioku
      -  1 łyżeczka soli
      -  1/2 szklanki mleka
      -  250 g parmezanu
      -  250 g twardego sera żółtego (innego niż parmezan)

    Sposób przyrządzenia:

    1. W dużej misce wymieszaj mąkę, sól, masło i jajka. Powoli dolewaj mleko, wyrabiaj aż do momentu, gdy masa stanie się zbita (lecz nie za twarda) i przestanie przyklejać się do dłoni.
    2. Przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut.
    3. Podziel ciasto na części (ok. 35 g każda) i formuj kulki. W każdej z nich zrób kciukiem dziurkę i wsyp do niej mieszankę startych serów. Zaklej dziurkę tak, aby ser się nie wydostał.
    4. Tak przygotowane Chipas wyłóż na wysmarowaną masłem blachę i piecz w średnio nagrzanym piekarniku ok. 15 min. (aż staną się złociste).5. Podawaj na ciepło lub na zimno.

    Smacznego i Wesołych Świąt :)


    Wiadomość z dnia: 02-04-2010, 11:02
    Kurs Kuchni Gruzińskiej już w najbliższą sobotę 27.03.2010

    Szanowni Państwo,

    Już w najbliższa sobotę odbędzie się długo oczekiwany kurs Kuchni Gruzińskiej.

    Są jeszcze wolne miejsca.

    Więcej informacji oraz zapisy >>tutaj


    Serdecznie zapraszamy
    Gruzja, kuchnia gruzińska, kurs kulinarny, 
Chaczapuri, Lobio, Sacicvi, Mczadi , Phali


    Wiadomość z dnia: 23-03-2010, 09:57
    Księżycowy Nowy Rok

    Obchody noworoczne są najważniejszym i zarazem najdłuższym świętem w kalendarzu księżycowym - rozpoczynają się pierwszego dnia pierwszego miesiąca i trwają do dnia 15-go, zwanego Festiwalem Lampionów. Księżycowy Nowy Rok obchodzi się w Chinach, Korei, Tybecie, Butanie, Mongolii, Wietnamie, a także Singapurze, Indonezji, Laosie, Malezji, Filipinach, Tajlandii i Kanadzie (choć ta może nie jest najlepszym przykładem).


    Nowy Rok to święto, które wymaga wielu przygotowań (i nie chodzi tu o zakup sukni balowych, trunków i wybór sylwestrowego balu). To czas dla rodziny, przyjaciół, czas... na ucztę! Już na około dwa tygodnie przed końcem roku wszyscy zaczynają zaopatrywać się w produkty, z których ugotują dla całej rodziny świąteczną kolację, obfitującą w wiele wykwintnych dań. Pierwszym kulinarnym zadaniem (wykonywanym koniecznie przez mężczyzn!) jest przygotowanie słodkich, lepkich deserów, które zostaną postawione przed podobizną Boga Kuchni (Zaowang), zdającemu 'roczny raport' Głównemu Sędziemu w Niebie. Podając bożkowi taki przysmak, chce się go udobruchać i jednocześnie 'zakleić mu usta', aby nie wyjawił Sędziemu złych uczynków popełnionych przez członków rodziny (czyżby nie głównie tych płci męskiej?). Gdy Zaowang zamilknie na wieki (albo przynajmniej na cały kolejny rok), czas zabrać się za przygotowywanie noworocznych specjałów. Należy podkreślić, że ich składniki nie są przypadkowe, większość z nich ma bowiem swoje znaczenie związane ze szczęściem, na przykład:
    • Kurczak i ryba symbolizują szczęście i spełnienie (w szczególności gdy serwowane są w całości)-    Dania z pomarańczami reprezentują zdrowie i powodzenie
    • Noodle oznaczają długowieczność (dlatego też nigdy nie powinny być cięte)
    • Kaczka symbolizuje wiarę, podczas gdy jajka oznaczają płodność
    • Fasola i świeże tofu są niepożądane, gdyż ze względu na swój biały kolor kojarzą się z nieszczęściem i ze śmiercią.

    Dania dobiera się również ze względu na ich nazwy - mają one być podobne do brzmienia takich słów jak 'dobrobyt', 'szczęście', 'zdrowie' itd.

    Gdy zajrzymy na noworoczny stół chiński, dostrzeżemy (i z pewnością wywęszymy) niejeden pudding (go), aromatyczną zupę czy danie z ryżu, kaczki lub wieprzowiny, a także wcześniej wspomniane noodle. Bardzo charakterystycznym daniem są jiaozi, czyli gotowane pierogi z wieprzowiną. Podczas lepienia małych sakiewek do niektórych wrzuca się monety. Kto trafi na pierożka z niespodzianką, ten może być pewien, że w przyszłym roku nie zabraknie mu szczęścia ani pieniędzy. Komu jednak się nie poszczęści, pozostaje mu zadowolić się ciastem ryżowym Nian gao symbolizującym nadejście lepszego roku. Jeśli chodzi o desery, przeważają te wykonane z ryżu, zawierające suszone owoce, kandyzowany imbir, ananas czy orzech kokosowy.

    Przenosząc się do Korei, będziemy mieli okazję rozgrzać się zupą dduk gook z ciasteczkami ryżowymi lub mandu gook z małymi pierożkami, po czym uraczyć swe kubki smakowe japchae - specjalnymi noodlami ziemniaczanymi (ciesząc się nimi tym bardziej, iż zapewnić nam mają długie życie). A żeby to życie nie było tylko długie, lecz także szczęśliwe, trzeba będzie zajrzeć do Korei i zakończyć ucztę banh chung - ciastem ryżowym z mięsem i fasolą mung podawanym z dua mong - piklowanymi warzywami, które z kolei, tak jak chińskie Nian gao, ma uczynić nadchodzący rok piękniejszym (a w końcu o to przecież chodzi).

    Nie wolno zapominać, iż Nowy Rok to także doskonała okazja, by spotkać się z dawno niewidzianymi członkami rodziny bądź przyjaciółmi i obdarować ich świeżymi lub suszonymi owocami, słodkościami czy kwiatami oraz życzyć im szczęścia i pokoju. W każdym domu powinien pojawić się Chuen hop - 'Kosz jedności' wypełniony suszonymi owocami i słodyczami, który ma charakter zapraszający i witający gości.

    A skoro o zaproszeniach mowa, po takiej dawce teorii na temat gotowania, czas na zaproszenie do samodzielnego przyrządzenia (i zjedzenia) trzech wyjątkowych, noworocznych potraw.



    Chińskie ciasteczka czekoladowo-noodlowe

    Składniki:
    chińskie ciasteczka, ciasteczka noodlowe, Nowy rok, przepis, ciasteczka czekoladowo-noodlowe
    • 2 szklanki ciemnych chipsów czekoladowych lub pokruszonej ciemnej czekolady
    • 2 szklanki ciemnych chipsów czekoladowych lub pokruszonej białej czekolady
    • 2 i 1/2 szklanki prażonych orzeszków ziemnych
    • 4 szklanki ugotowanych noodli chow mein
    • cukier puder lub waniliowy do posypania

    Przygotowanie:
    1. Przygotuj formę do pieczenia: wysmaruj ją tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia.
    2. Umieść wymieszane kawałki czekolad lub czekoladowe chipsy na talerzu. Połóż talerz na naczyniu do gotowania na parze. Parz nad wrzącą wodą, aż czekolada się rozpuści.
    3. Masę czekoladową zdejmij z ognia i wymieszaj z orzechami.
    4. Wylej masę na noodle i zwróć uwagę, czy są dokładnie pokryte mieszanką.
    5. Całość wlej do przygotowanej formy do pieczenia. Wstaw do lodówki i pozostaw tam, aż masa stężeje.
    6. Pokrój w kwadraty, posyp cukrem pudrem lub cukrem waniliowym i podawaj.


    Noworoczne ciasto ryżowe Nian Gao

    Składniki:ciasto ryżowe, Nian Gao, ciasto noworopczne, ciasto nian gao
    • 30 ml mąki ryżowej (i trochę do posypania formy) - znajdziesz ją tutaj
    • 1 kostka masła lub 3/4 szklanki oleju roślinnego
    • 3 jajka
    • 2 i 1/2 szklanki mleka
    • 1 do 1 i 3/4 szklanki cukru lub miodu
    • 1 łyżka proszku do pieczenia
    • 1 puszka czerwonej fasoli azuki

    Sposób przygotowania:
    1. Wszystkie składniki prócz fasoli mieszaj przy pomocy miksera ustawionego na średnie obroty przez ok. 2 minuty, po czym przełącz na najwyższe obroty i miksuj jeszcze 2 min.
    2. Wysmaruj formę do pieczenia tłuszczem i posyp odrobiną mąki ryżowej.
    3. Wyłóż połowę masy na spodzie formy, posyp fasolą azuki.
    4. Piecz w piekarniku nagrzanym do 350 stopni przez ok 40-50 minut.
    5. Za pomocą drewnianego patyczka sprawdź, czy ciasto jest upieczone. Jeśli patyczek po wyjęciu z ciasta jest czysty, Nian Gao jest gotowe.


    Ryżowe kule

    *Na ok. 28-30 kulek

    Składniki:ryżowe kule, przymak chiński, przepis noworoczny
    • 3/4 szklanki kleistego ryżu - znajdziesz go tutaj
    • 1/2 kg mielonego mięsa wieprzowego
    • 1 duża dymka, drobno poszatkowana
    • 2 kasztany, drobno pokrojone
    • 1 białko z kurzego jajka
    • 1 łyżka jasnego sosu sojowego - znajdziesz go tutaj
    • 1 łyżka wytrawnego sherry
    • 1 łyżka soli
    • czarny pieprz do smaku - znajdziesz go tutaj
    • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej

    Przygotowanie:
    1. Namocz ryż w wodzie przez ok. 6-8 godzin (najlepiej przez noc). Osusz go dobrze na sicie, po czym wyłóż na papier do pieczenia. Uwaga: czynności te wykonuj tuż przed przyrządzaniem kulek, aby ryż za bardzo się nie wysuszył.
    2. W dużej misce wymieszaj mięso, sos sojowy, sherry, dymkę, kasztany, sól, pieprz, białko i skrobię kukurydzianą.
    3. Przygotuj garnek do gotowania na parze.
    4. Bierz ok. 1 łyżkę masy mięsnej i formuj z niej kulkę. Delikatnie tocz kulkę po ryżu, tak aby ziarenka równomiernie się do niej przykleiły. Układaj kulki na żaroodpornym talerzu. Powtarzaj te czynności, aż do wyczerpania się masy mięsnej, układając kulki na talerzu w ok. 1 cm odstępach (będziesz potrzebować ok. 2-3 talerze).
    5. Umieść talerz na naczyniu do gotowania na parze lub na bambusowym sicie w woku. Przykryj i parz nad wrzącą wodą przez ok. 25-35 minut, aż mięso nie będzie surowe.
    6. Podawaj na ciepło z sosem sojowym.

      Wariacja:
      Do mieszanki mięsnej możesz dodać sparzone grzyby moon lub kawałki świeżego imbiru.




    Wiadomość z dnia: 11-02-2010, 11:34
    W Hiszpańskim stylu... Nowy przepis

    Dziś mam dla Państwa wspaniały przepis.


    W naszej książce kucharskiej dostępny jest przepis na przepyszne serowe pączuszki - Buńuelos de Queso - rodem z Hiszpani





    Wiadomość z dnia: 05-02-2010, 13:25
    INWENTARYZACJA ZAKOŃCZONA SERDECZNIE ZAPRASZAMY!!

    Szanowni Państwo,

    Informujemy, że inwentaryzacja została zakończona.

    Serdecznie zapraszamy do sklepu stacjonarnego "Skład Bananów"
    od poniedziałku do piątku w godzinach 9.00-19.00
    oraz w soboty w godzinach 11.00-15.00



    Wiadomość z dnia: 20-01-2010, 12:47
    Inwentaryzacja w Składzie Bananów PRZEDŁUŻONA 19.01.2010 - SKLEP NIECZYNNY

    Szanowni Państwo, najmocniej przepraszamy ale musimy przedłużyć inwentaryzację o 1 dzień. W związku z tym we WTOREK 19.01.10 r. sklep Masala oraz Skład Bananów będzie nieczynny. Najmocniej przepraszamy za niedogodności. Po zakończeniu inwentaryzacji będziemy w stanie szybciej i lepiej realizować Państwa zamówienia. bardzo dziękujemy za wyrozumiałość.

    Pozdrawiam
    Paweł Krysiak


    Wiadomość z dnia: 18-01-2010, 16:46
    Inwentaryzacja w Składzie Bananów 16-18.01.2010 - SKLEP NIECZYNNY

    Szanowni Państwo,

    Informujemy, że w dniach 16.01.2010 oraz 18.01.2010 sklep stacjonarny Skład Bananów będzie nieczynny z powodu inwentaryzacji.


    Zapraszamy do składania zamówień w naszym sklepie internetowym, czynnym 24h.




    Wiadomość z dnia: 11-01-2010, 09:03
    Godziny otwarcia naszego sklepu w dniach 28.12.2009 - 04.01.2010

    Szanowni Państwo,

    Informujemy o godzinach otwarcia naszego sklepu "Skład Bananów", w między Świętami a Nowym Rokiem.

    Poniedziałek 28.12.2009 - nieczynne
    Wtorek-Środa: 9.00-19.00
    Czwartek: 9.00-14.00
    Sobota 02.01.2010 - nieczynne



    Wiadomość z dnia: 24-12-2009, 10:56
    Przepisy na świąteczny stół

    Dziś mamy dla Państwa 3 niesamowite świąteczne przepisy, które urozmaicą Wasz polski stół.

    Przepyszne 'conieco' prosto z Dominikany to doskonała alternatywa dla tradycyjnej sałatki jarzynowej.

    Murukku, wyśmienite ciasteczka podawane na indyjskich wigilijnych stołach, idealnie sprawdzą się jako przekąska po świątecznej kolacji.

    Bibingka - tradycyjne filipińskie ciasto przygotowywane z mleka kokosowego, będzie stanowiło poważną konkurencję obok sernika czy makowca.






    Wiadomość z dnia: 23-12-2009, 13:54
    Strona: 1 2 3 4 5 6 [7] 8 9 10 / 11
    Wyszukiwarka


    Zaawansowane wyszukiwanie
    Koszyk
    Twój koszyk jest pusty
    Towar dnia
    220,00 zł
    Subskrypcja
    Chcesz otrzymywać informacje o nowościach w naszym sklepie?
    Wpisz swój adres e-mail!



    Szybka pomoc
    Szkoła gotowania
    Nasze incjatywy

    kursy kulinarne, nauka gotowania


    delikatesy z całego świata


    zawody w gotowaniu, cooking clash


    24973485
    © Masala - Smaki Świata. Wszelkie Prawa Zastrzeżone. All Rights Reserved.