Nori (zwane czerwoną algą) to ogólna nazwa wodorostów, która określa poszczególne odmiany i wyrabiane z nich produkty. Nori dzieli się na trzy podstawowe typy: yaki nori - prażone na sucho, ajitsuke nori - suszone i przyprawiane, i tsukudani nori - mokre i przyprawiane. Najpopularniejsze jest prawdopodobnie yaki nori prażone na sucho - materiał do owijania sushi, ale także składnik wielu dań gorących (p. produkty powiązane).
W Polsce nori występują w trzech klasach jakości:
Nori green - najcieńsze, dość nierówno rozłożone, z dziurkami - rekomendowane dla osób nie przepadającymi za smakiem glonów do sushi. Nori green sa najbardziej chrupkie i delikatne.
Nori silver - grubsze od nori green, również nierówno rozłożone jednak posiadają mniej dziurek. Nori silver charakteryzują się dość wysoką stabilnością i nie rozpływają się tak jak nori green po chwili leżenia.
nori gold - grube, równo rozłożone i nie powinny mieć dziurek. Nori gold charakteryzują bardzo wysoką stabilnością, nie rozpływają się nawet po kilku godzinach leżenia, ich smak jest bardzo zdecydowany i wyraźnie wyczuwalny.
Glony nori są jednym z najzdrowszych pokarmów na świecie, zawierają mikroelementy i minerały wody morskiej, takie jak wapń, potas, magnez, sód, fosfor, jod, żelazo, cynk, mangan , miedź. Mają też niesamowitą zdolność gromadzenia ich we własnym wnętrzu w najbardziej przyswajalnej formie, zasymilowanej już przez organizm roślinny. Zawierają także witaminy A, B1, B2, B6, B9, C. 5 gramów nori zaspokaja zapotrzebowanie organizmu na ww. witaminy i minerały.