Smaki Swiata
Katalog » Ryby i Owoce Morza » Krewetki
Producent: Neptun
Wybierz kategorię
Homary (2)
Kraby (4)
Kursy kulinarne Ryby i Owoce Morza (0)
Mieszanki, mix, inne (0)
Raki (4)
W czym możemy pomóc?
Masala Smaki Świata
www.masala.com.pl
Tel.: 22 299 28 71
Gsm: 660 976 792

info@masala.com.pl


Sklep Stacjonarny:

"Skład Bananów"
ul. Postępu 5
02-676 Warszawa
Pn-Pt 11-20
Sb 11-16

Masala Skład Bananów

Najczęściej oglądane
Najczęściej kupowane
Producent
Podgląd zamówienia

Aby sprawdzić status zamówienia wpisz jego unikalny numer
Najnowsze Przepisy Kulinarne
Krewetki - poradnik kupującego.
Krewetki są w Polsce mało znanym mięsem i nie wiemy jak się z nimi obchodzić. Pojawia się wiele wątpliwości co do
rodzajów, oznaczeń i zastosowań. Poniżej kilka informacji, które pomogą w dokonaniu odpowiedniego wyboru.

W naszym kraju krewetki dostępne zawsze są w postaci mrożonej, jednak możemy kupić je w postaci ugotowanej (koloru czerwonego) lub surowe (kolor szary). Polecamy kupowanie wyłącznie tych surowych - krewetki gotowane zostały już poddane obróbce cieplnej i nie nadają się do ponownego gotowania.

Przy nazwach krewetek znajdują się liczby 16/20, 31/40, 100/200. Określają one wielkość krewetek. Im mniejsza liczba tym większe krewetki. W przypadku krewetek całych (z głową) cyfry oznaczają ilość krewetek w kilogramie(kg), a w przypadku krewetek bez głowy (ogony) określają ich ilość w funcie (Ib).

Wybierając krewetki pamiętaj, że sprzedawane są w opakowaniach kilogramowych, czyli jeśli wybierzesz krewetki całe (z głową) 16/20 - będzie ich w paczce od 16 do 20. Wybierając krewetki bez głowy (ogony) będzie ich minimum 36, a maksimum 45 w paczce. (1kg=2,205 Ib x 16/20=36/45)

Krewetki sprzedawane są obrane lub w skorupie.

Krewetki całe z głową zawsze są w pancerzach i sprzedawane są jako tzw. Blok - krewetki zanurzone są w całości w glazurze lodowej.

Krewetki bez głowy sprzedawane są w pancerzach lub obrane (bez skorupy) luzem w worku.

Krewetki obrane często bywają cięte na grzbiecie, wtedy pod wpływem obróbki cieplnej (gotowanie, smażenie) zwijają się w kulkę i rozkładają się na brzegach tworząc swojego rodzaju "kwiatek". Wyglądają wtedy bardzo ładnie. Krewetki obrane doskonale nadają się jako dodatek do zup, makaronów lub sałatek - jednak, ze względu na przecięty grzbiet nie nadają się do panierowania (tempura, panko) ponieważ nie da się ich wyprostować.

Krewetki nie obrane - w pancerzach - nigdy nie są przecięte na grzbiecie, a przed obróbką cieplną, zazwyczaj, należy je obrać. Doskonale nadają się do panierowania ponieważ łatwo je wyprostować przecinając ścięgno na brzuszku i rozgniatając pierścienie pomiędzy segmentami (dzięki temu krewetka się wydłuży)

Do kuchni japońskiej wybieraj krewetki w rozmiarze 16/20, a do smażenia potraw tajskich czy do sałatek, wybieraj krewetki 31/40. Jeśli chcesz przygotować danie, w którym jedna lub dwie krewetki są podstawą użyj bardzo duży krewetek 6/8 lub 2/4. Krewetki koktajlowe, czyli takie o najmniejszych rozmiarach 90/120, 200/300 używa się do, jak sama nazwa wskazuje : przygotowywania koktajli, sosów,lub jako dodatek do sałatek.
Katalog produktów
Sortuj według:
Producent: Neptun
Strona: [1] / 1
Strona: [1] / 1
Wyszukiwarka

 
 
Zaawansowane wyszukiwanie
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Towar dnia
14,00 zł
Subskrypcja
Chcesz otrzymywać informacje o nowościach w naszym sklepie?
Wpisz swój adres e-mail!



Szybka pomoc
Szkoła gotowania
Nasze incjatywy

kursy kulinarne, nauka gotowania


delikatesy z całego świata


zawody w gotowaniu, cooking clash


24908713
© Masala - Smaki Świata. Wszelkie Prawa Zastrzeżone. All Rights Reserved.