Smaki Swiata
Katalog » KURSY KULINARNE » Tematyczne, świąteczne, sezonowe
Wybierz kategorię
GRILL (40)
Sushi (163)
Przyprawy (149)
PREZENTY (122)
W czym możemy pomóc?
Masala Smaki Świata
www.masala.com.pl
Tel.: 22 299 28 71
Gsm: 660 976 792

info@masala.com.pl


Sklep Stacjonarny:

"Skład Bananów"
ul. Postępu 5
02-676 Warszawa
Pn-Pt 11-20
Sb 11-16

Masala Skład Bananów

Najczęściej oglądane
Najnowsze Przepisy Kulinarne
Podgląd zamówienia

Aby sprawdzić status zamówienia wpisz jego unikalny numer
Informacje o produkcie
Kliknij aby zobaczyć zdjęcie w oryginalnej wielkości
2018-05-26 | Wino i owoce morza OSTATNIE 4 WOLNE MIEJSCA!
WINO I OWOCE MORZA
 
 

Przedstawiamy kolejna odsłonę kursu łączenia wina z jedzeniem, tym razem dotyczącego owoców morza.

Nawet najdoskonalsze danie nietrudno zepsuć, podając do niego nieodpowiednie wino. I odwrotnie – dobrze dobrane wino potrafi podbić smaki, znacznie uwydatnić charakter potrawy oraz uświetnić całość kulinarnego doświadczenia.

W drogę do osiągnięcia tego drugiego efektu zabierze kursantów charyzmatyczny gastronom i specjalista sztuki sommelierskiej, Tom Ekler. Wiedzę kulinarną zdobywał na prestiżowych brytyjskich uczelniach, aby następnie przekuć ją w praktykę w renomowanych restauracjach w Polsce i Anglii, m.in. w Gravetye Manor Relais & Châteaux, mającej na koncie gwiazdkę Michelin. Może pochwalić się, uzyskanym z najwyższym wyróżnieniem, międzynarodowym certyfikatem z wiedzy o winie i napojach spirytusowych (WSET) na poziomie zaawansowanym.

Tom wprowadzi uczestników szkolenia w fascynujący świat wina i przybliży charakterystykę najpopularniejszych szczepów winnnych oraz specyfikę najważniejszych regionów uprawy i produkcji wina na świecie. Na co należy zwracać szczególną uwagę, stojąc przez ogromnym wyborem na półce z winami? Jakie zasady rządzą doborem trunku do potrawy? Jak wybierać wino w restauracji? Czy istnieją wina „pewniaki”, czy też może wszystko zależy od gustu?

 

Odpowiedzi na te oraz inne pytania, które pojawią się w trakcie szkolenia, pozwolą świadomie podejść do dobierania trunków do dań i zaskoczyć gości przy wspólnym stole! W części praktycznej uczestnicy będą mieli okazję zweryfikować zdobytą wiedzę. Przygotują menu degustacyjne złożone z czterech wyszukanych dań od delikatnego ceviche z królewskich przegrzebek po czarne spaghetti z kalmarami i młodymi szparagami, do których podane zostaną specjalnie wyselekcjonowane wina.


Prowadzący - doświadczony manager, gastronom, specjalista w świecie win (certyfikat znajomości wina WSET poziom 3) z blisko 17 letnim doświadczeniem w renomowanych restauracjach. Pracował między innymi w:


- L’Ortolan Restaurant 1 Gwiazdka Michelin, 4 rozety AA
- Charingwotrh Manor Hotel 4**** De Luxe
- Brassica Restaurant (by Cass Titcombe) Beaminster, Dorset, UK
- Charingwotrh Manor Hotel 4**** De Luxe Chipping Campden, Gloucestershire, UK
- Gravetye Manor Relais & Châteaux 4 rozety AA, 1 gwiazdka Michelin West Sussex, UK

Wykształcenie:

Dyplom BA (z najwyższym wyróżnieniem) Międzynarodowa Sztuka Kulinarna; University of West London

Dyplom FDA Gastronomia i Obróbka Żywności; Thames Valley University, Londyn

Dyplom (z wyróżnieniem) z Wiedzy o Winie i Napojach Spirytusowych – poziom zaawansoway; Wines and Spirits Education Trust (WSET), Londyn

       
Na szkoleniach kursanci pracują w maksymalnie 3-osobowych grupach i każdy z uczestników bierze czynny udział w przygotowaniu wszystkich potraw. Dzięki temu podziałowi w trakcie 4-godzinnego kursu jesteśmy w stanie przekazać całą niezbędną wiedzę oraz przyrządzić określoną liczbę dań.

Uwaga! Ze względu na charakter szkolenia zachęcamy do zrezygnowania tego wieczoru z auta :)

MIEJSCE "Skład bananów", ul. Postępu 5, Warszawa
TERMIN 26 maja 2018 r., sobota, godz. 15:00
CZAS TRWANIA 4-5h
GRUPA 8-16 osób
W PROGRAMIE W programie:

- Ceviche z przegrzebek na świeżej rukwi wodnej z pomarańczo-migdałowym ajwarem, ikrą smażoną z okruchami suszonego pumpernikla i julienne z marynowanego imbiru 
- Orzeźwiająca tajska sałatka kawałkami mango i krewetkami grillowanymi w pancerzykach 
- Czarne fettucine veneziana barwione atramentem z ośmiornicy z karmelizowanymi baby kalmarami i zielonymi szparagami 
- Delikatny mus imbirowy z rabarbarem 

Wina

- MONTELVINI PROSECCO DOC EXTRA DRY 
- HUNKY DORY THE TANGLE 2016 
- CASA DE LA VEGA ROSADO 2016 


Jeśli chcecie Państwo obdarować kogoś oryginalnym prezentem,w poniższym formularzu "Zaproszenie Dla:" prosimy o dokładne podanie imienia i nazwiska osoby obdarowywanej. Specjalne, imienne zaproszenie wyślemy pocztą pod adres zamawiającego lub inny podany w uwagach zamówienia.

 

Zaproszenie dla: :
Cena
Ilość
320,00 zł
Galeria
Zapytaj o szczegóły
Imię i nazwisko:
E-mail:
Wpisz kod widoczny na obrazku:
weryfikator
Twoje pytanie:
Wyszukiwarka


Zaawansowane wyszukiwanie
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Towar dnia
2018-06-19 | Kurs kuchni indyjskiej: na południu Indii
220,00 zł
Subskrypcja
Chcesz otrzymywać informacje o nowościach w naszym sklepie?
Wpisz swój adres e-mail!



Szybka pomoc
Szkoła gotowania
Nasze incjatywy

kursy kulinarne, nauka gotowania


delikatesy z całego świata


zawody w gotowaniu, cooking clash


Najczęściej kupowane
Producent
27357896
© Masala - Smaki Świata. Wszelkie Prawa Zastrzeżone. All Rights Reserved.