Smaki Swiata
Katalog » KURSY KULINARNE » Tematyczne, świąteczne, sezonowe
Kategorie
W czym możemy pomóc?
Masala Smaki Świata
www.masala.com.pl
Tel.: 22 299 28 71
Gsm: 660 976 792

info@masala.com.pl


Sklep Stacjonarny:

"Skład Bananów"
ul. Postępu 5
02-676 Warszawa
Pn-Pt 11-20
Sb 11-16

Masala Skład Bananów

Najczęściej oglądane
Najnowsze Przepisy Kulinarne
Podgląd zamówienia

Aby sprawdzić status zamówienia wpisz jego unikalny numer
Informacje o produkcie
Kliknij aby zobaczyć zdjęcie w oryginalnej wielkości
2020-05-15 | Wino i owoce morza
WINO I OWOCE MORZA
 
 

Przedstawiamy kolejna odsłonę kursu łączenia wina z jedzeniem, tym razem dotyczącego owoców morza!

Krewetki, mule, ośmiorniczki, przegrzebki, kalmary… Wykwintne, eleganckie i coraz częściej goszczące już nie tylko na restauracyjnych stołach, ale także w domowym menu. Od kucharza wymagają niemałej dozy wiedzy, kunsztu i wyczucia, ale odpowiednio potraktowane odwdzięczą się nieziemskim smakiem i wyjątkową urodą na talerzu. Dobierane do nich odpowiednie wino nie tylko podbije smaki ale również uwydatni charakter potrawy i uświetni całość kulinarnego doświadczenia.

 

W drogę do osiągnięcia idealnego balansu smaków zabierze Was charyzmatyczny gastronom i specjalista sztuki sommelierskiej, Tom Ekler. Wiedzę kulinarną zdobywał na prestiżowych brytyjskich uczelniach, aby następnie przekuć ją w praktykę w renomowanych restauracjach w Polsce i Anglii, m.in. w Gravetye Manor Relais & Châteaux, mającej na koncie gwiazdkę Michelin. Może pochwalić się uzyskanym z najwyższym wyróżnieniem międzynarodowym certyfikatem z wiedzy o winie i napojach spirytusowych (WSET) na poziomie zaawansowanym.

Tom wprowadzi uczestników szkolenia w fascynujący świat wina i przybliży charakterystykę najpopularniejszych szczepów winnnych oraz specyfikę najważniejszych regionów uprawy i produkcji wina na świecie. Na co należy zwracać szczególną uwagę, stojąc przed ogromnym wyborem na półce z winami? Jakie zasady rządzą doborem trunku do potrawy? Jak wybierać wino w restauracji? Czy istnieją wina „pewniaki”, czy też może wszystko zależy od gustu?

 
Odpowiedzi na te oraz inne pytania, które pojawią się w trakcie szkolenia, pozwolą świadomie podejść do dobierania trunków do dań i zaskoczyć gości przy wspólnym stole! W części praktycznej uczestnicy będą mieli okazję zweryfikować zdobytą wiedzę. Przygotują menu degustacyjne złożone z czterech wyszukanych dań od delikatnego ceviche z królewskich przegrzebek po czarne spaghetti z kalmarami i młodymi szparagami, do których podane zostaną specjalnie wyselekcjonowane wina.


Prowadzący - doświadczony manager, gastronom, specjalista w świecie win (certyfikat znajomości wina WSET poziom 3) z blisko 17 letnim doświadczeniem w renomowanych restauracjach. Pracował między innymi w:


- L’Ortolan Restaurant 1 Gwiazdka Michelin, 4 rozety AA
- Charingwotrh Manor Hotel 4**** De Luxe
- Brassica Restaurant (by Cass Titcombe) Beaminster, Dorset, UK
- Charingwotrh Manor Hotel 4**** De Luxe Chipping Campden, Gloucestershire, UK
- Gravetye Manor Relais & Châteaux 4 rozety AA, 1 gwiazdka Michelin West Sussex, UK

Wykształcenie:

Dyplom BA (z najwyższym wyróżnieniem) Międzynarodowa Sztuka Kulinarna; University of West London

Dyplom FDA Gastronomia i Obróbka Żywności; Thames Valley University, Londyn

Dyplom (z wyróżnieniem) z Wiedzy o Winie i Napojach Spirytusowych – poziom zaawansoway; Wines and Spirits Education Trust (WSET), Londyn

Na szkoleniach kursanci pracują w maksymalnie 3-osobowych grupach i każdy z uczestników bierze czynny udział w przygotowaniu wszystkich potraw. Dzięki temu podziałowi w trakcie 4-godzinnego kursu jesteśmy w stanie przekazać całą niezbędną wiedzę oraz przyrządzić określoną liczbę dań.


Uwaga!
Ze względu na charakter szkolenia zachęcamy do zrezygnowania tego wieczoru z auta :)

Każdy uczestnik otrzyma po lampce specjalnie dobranego wina (120ml) do dań głównych, oraz 50ml wina do deseru.
Degustowane wina będzie można również zakupić na miejscu.

MIEJSCE "Skład bananów", ul. Postępu 5, Warszawa
TERMIN 15 maja 2020 r., piątek, godz. 18:30
CZAS TRWANIA 4-5h
GRUPA 8-16 osób
W PROGRAMIE
Ostrygi au gratin - ostrygi zapiekane w winie musującym z pieprzem, serem i szczypiorem, podane z pumperniklem i sałatką z ogórka i marynowanego imbiru
– Orzeźwiająca tajska sałatka kawałkami mango i krewetkami grillowanymi w pancerzykach
– Czarne fettucine veneziana barwione atramentem z ośmiornicy z karmelizowanymi baby kalmarami i zielona cukinią baby
– Delikatny mus imbirowy z konfiturą różaną i czekoladą

Wina

- MONTELVINI PROMOSSO DOC EXTRA DRY 
- HUNKY DORY THE TANGLE 2016 
- CASA DE LA VEGA ROSADO 2016
- MUSCAT MOELLEUX IGP COTES CATALANES 2018


Jeśli chcecie Państwo obdarować kogoś oryginalnym prezentem,w poniższym formularzu "Zaproszenie Dla:" prosimy o dokładne podanie imienia i nazwiska osoby obdarowywanej. Specjalne, imienne zaproszenie wyślemy pocztą pod adres zamawiającego lub inny podany w uwagach zamówienia.

 

Zaproszenie dla: :
Cena
Ilość
320,00 zł
Galeria
Zapytaj o szczegóły
Imię i nazwisko:
E-mail:
Wpisz kod widoczny na obrazku:
weryfikator
Twoje pytanie:
Wyszukiwarka


Zaawansowane wyszukiwanie
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Towar dnia
Niebieska Tortilla Kukurydziana 10szt ŚWIEŻA
12,00 zł
Subskrypcja
Chcesz otrzymywać informacje o nowościach w naszym sklepie?
Wpisz swój adres e-mail!



Szybka pomoc
Szkoła gotowania
Nasze incjatywy

kursy kulinarne, nauka gotowania


delikatesy z całego świata


zawody w gotowaniu, cooking clash


Najczęściej kupowane
Producent
33691136
© Masala - Smaki Świata. Wszelkie Prawa Zastrzeżone. All Rights Reserved.