Smaki Swiata
Katalog » Kuchnia Włoska » Octy i Kremy Balsamiczne
Wybierz kategorię
Sushi (164)
Przyprawy (153)
W czym możemy pomóc?
Masala Smaki Świata
www.masala.com.pl
Tel.: 22 299 28 71
Gsm: 660 976 792

info@masala.com.pl


Sklep Stacjonarny:

"Skład Bananów"
ul. Postępu 5
02-676 Warszawa
Pn-Pt 11-20
Sb 11-16

Masala Skład Bananów

Najczęściej oglądane
Najczęściej kupowane
Producent
Podgląd zamówienia

Aby sprawdzić status zamówienia wpisz jego unikalny numer
Najnowsze Przepisy Kulinarne
Informacje o produkcie
Kliknij aby zobaczyć zdjęcie w oryginalnej wielkości
Krem Czarny Balsamiczny 500ml
Dostępność: Jest - dostępne w Składzie Bananów
Producent: Casa Rinaldi
Gęsty czarny krem balsamiczny. Doskonale nadaje się do przyprawiania i zdobienia potraw mięsnych, rybnych, warzywnych oraz lodów i truskawek. W smaku jest taki sam jak ocet balsamiczny, jednak jest od niego dużo bardziej gęsty. Krem (koncentrat) powstaje z octu przez odparowanie.

Prawdziwy sekret dobrego octu balsamicznego ukryty jest w starym przepisie, który wymaga długiego procesu produkcji. Okres dojrzewania octu balsamicznego trwa minimum 12 lat, lecz octy 20-letnie i starsze też nie są rzadkie. Jeżeli okres dojrzewania trwa dłużej niż 25 lat, ocet jest określany jako extra vecchio.
Ocet balsamiczny jest ciemnego, świetlano brązowego koloru, o przenikliwym i silnym aromacie, przyjemnej i harmonijnej kwasowości i słodko-kwaśnym smaku. Jest gęsty, aczkolwiek płynny.

Historia octu balsamicznego sięga czasów Juliusza Cezara. Prawdziwą popularność zyskał w wieku XIV za sprawą książęcego rodu d?Este, który rządził księstwem Modeny i Reggio Emilia. Alfonso I d?Este, książę Modeny wykorzystywał swoją własną siedzibę do produkcji octu. Wtedy to rozpowszechnił się zwyczaj ofiarowywania octu balsamicznego ważnym osobistościom. Określenie ?balsamiczny? pojawiło się po raz pierwszy w 1747 roku, w rejestrze winobrań i sprzedaży win. Legenda głosi, iż ocet balsamiczny wykorzystywany był na różne dolegliwości, m.in. bóle żołądka, stosowano go również jako środek dezynfekujący lub na jego bazie wytwarzano leki stosowane podczas epidemii dżumy w XVII w. W obecnych czasach ocet balsamiczny z Modeny stosowany jest jako dodatek do dań z ryb, mięsa, warzyw i sałatek.

Waga: 500 ml.
Cena
Ilość
36,40 zł
Galeria
Inni klienci kupujący ten produkt zakupili również
Oliwa Extra Vergine z Cytryną 250ml
Oliwa z oliwek extra vergine aromatyzowana cytryną.
Oliwa Extra Vergine 500ml Speroni
Oliwa extra vergine z pierwszego tłoczenia.
Oliwa Extra Vergine 100% Italiano Dorica 250ml Casa Rinaldi
Oliwa extra vergine z oliwek z pierwszego tłoczenia - 100% Italiano.
Karczochy Romana z Nóżką w Oliwie 520g Casa Rinaldi
Karczochy Romana z Nóżką w Oliwie
Ocet Balsamiczny z Modeny Czarny IGP Dorica 250ml Casa Rinaldi
Wspaniała przyprawa "Balsamico" z czarnego octu winnego oraz moszczu winogronowego.
Zapytaj o szczegóły
Imię i nazwisko:
E-mail:
Wpisz kod widoczny na obrazku:
weryfikator
Twoje pytanie:
Wyszukiwarka


Zaawansowane wyszukiwanie
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Towar dnia
220,00 zł
Subskrypcja
Chcesz otrzymywać informacje o nowościach w naszym sklepie?
Wpisz swój adres e-mail!



Szybka pomoc
Szkoła gotowania
Nasze incjatywy

kursy kulinarne, nauka gotowania


delikatesy z całego świata


zawody w gotowaniu, cooking clash


24945249
© Masala - Smaki Świata. Wszelkie Prawa Zastrzeżone. All Rights Reserved.