Smaki Swiata
Katalog » Przepisy » Przepisy Kuchni Japońskiej
Wybierz kategorię
Sushi (164)
Przyprawy (153)
W czym możemy pomóc?
Masala Smaki Świata
www.masala.com.pl
Tel.: 22 299 28 71
Gsm: 660 976 792

info@masala.com.pl


Sklep Stacjonarny:

"Skład Bananów"
ul. Postępu 5
02-676 Warszawa
Pn-Pt 11-20
Sb 11-16

Masala Skład Bananów

Najczęściej oglądane
Najczęściej kupowane
Producent
Podgląd zamówienia

Aby sprawdzić status zamówienia wpisz jego unikalny numer
Najnowsze Przepisy Kulinarne
Informacje o produkcie
Kliknij aby zobaczyć zdjęcie w oryginalnej wielkości
Wakadori Teriyaki - przepis + zestaw produktów
Wakadori Teriyaki
Jap. "Teri" = "lśnienie", "Yaki" = "smażony" - tak, tak... o Teriyaki mowa :)
Marynata, sos do smażenia i grillowania, który podbił cały świat.
Poniżej podajemy przepis na wyśmienitego kurczaka w Waszej ulubionej glazurze.


Przepis na 4 porcje
Składniki:

 - Teriyaki sos 250ml
 - 6 udek kurczaka trybowanych (możesz wytrybować samemu)
 - Szczypta soli i pieprzu
 - Biała kapusta
 - Sezam biały
 - Ryż Shinode

Przygotowanie:

1. Jeśli dysponujesz trybowanym udem kurczaka, połóż je na desce skórą do dołu i opuszkami palców przesuwaj po mięsie, sprawdź, czy nie pozostały resztki chrząstek.
Jeśli masz całe udo, przetnij je głęboko ostrym nożem wzdłuż kości, następnie krótkimi ruchami przesuwaj ostrze jak najbliżej kostek, w taki sposób, by całkowicie oddzielić mięso.
Dopraw kurczaka odrobiną soli i pieprzu.

2. Odkrój średniej grubości "plaster" z kapusty i pokrój w cienkie paski.Ułóż kapustę równolegle na talerzu.

3. Ryż opłucz kilkakrotnie ( w przeciwieństwie do przygotowania ryżu do sushi, nie musisz aż tak precyzyjnie go "prać"), do momentu, aż woda będzie czysta. Pozostaw 10 - 15 minut do namoczenia.Ugotuj w proporcji 1 część ryżu do 1,1 części wody.

4. Rozgrzej mocno olej na patelni. Smaż kurczaka skórą do dołu, do momentu, aż skórka będzie złota i chrupiąca. Przełóż mięso na drugą stronę i smaż kolejne kilka minut.
Przełóż uda z patelni na deskę i pokrój w cienkie paski. Zlej resztkę oleju z patelni, ale nie myj jej - niech pozostanie gorąca i delikatnie natłuszczona.

5. Przełóż pokrojonego kurczaka z powrotem na patelnię, zalej sosem Teriyaki, tak, by przykrył mięso do połowy.
Kiedy sos zacznie się redukować (zacznie gęstnieć i mocno się pienić), rozpocznij obracanie kawałków kurczaka pałeczkami.
! Uwaga! To najważniejszy moment podczas przyrządzania dania!
W momencie, kiedy sos zrobi się gęsty jak smoła (odniesiesz wrażenie, że zaraz się przypali), dolej kolejną porcję sosu Teriyaki.Powtórz proces obracania i redukowania sosu.

6. Na talerzu ułóż paski kurczaka równolegle do kapusty. Posyp sezamem.
Ryż podawaj osobno w miseczce.

Smacznego!

Do potrawy polecamy:
Herbata zielona Sencha

*jeśli chcesz grillować ryby do sushi w sosie Teriyaki, użyj specjalnego, gęstego sosu Teriyaki AHG. Rybę pokrój w odpowiednie kawałki (plastry do Nigiri lub kawałki do maków), piecz na folii aluminiowej w temp. 220st. ok. 10-15 min, podlewając sosem


ZESTAW PRODUKTÓW "WAKADORI TERIYAKI" ZAWIERA:
            
   
Sos Teriyaki 250ml
Sezam biały100g
Ryż Shinode 1kg
Cena
Ilość
22,20 zł
Galeria
Zapytaj o szczegóły
Imię i nazwisko:
E-mail:
Wpisz kod widoczny na obrazku:
weryfikator
Twoje pytanie:
Wyszukiwarka


Zaawansowane wyszukiwanie
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Towar dnia
14,00 zł
Subskrypcja
Chcesz otrzymywać informacje o nowościach w naszym sklepie?
Wpisz swój adres e-mail!



Szybka pomoc
Szkoła gotowania
Nasze incjatywy

kursy kulinarne, nauka gotowania


delikatesy z całego świata


zawody w gotowaniu, cooking clash


24962745
© Masala - Smaki Świata. Wszelkie Prawa Zastrzeżone. All Rights Reserved.