Smaki Swiata
Katalog » Przepisy » Przepisy Kuchni Indyjskiej
Wybierz kategorię
Sushi (164)
Przyprawy (153)
W czym możemy pomóc?
Masala Smaki Świata
www.masala.com.pl
Tel.: 22 299 28 71
Gsm: 660 976 792

info@masala.com.pl


Sklep Stacjonarny:

"Skład Bananów"
ul. Postępu 5
02-676 Warszawa
Pn-Pt 11-20
Sb 11-16

Masala Skład Bananów

Najczęściej oglądane
Najczęściej kupowane
Producent
Podgląd zamówienia

Aby sprawdzić status zamówienia wpisz jego unikalny numer
Najnowsze Przepisy Kulinarne
Informacje o produkcie
Kliknij aby zobaczyć zdjęcie w oryginalnej wielkości
MURUKKU - przepis + zestaw produktów
  
Wigilijny powiew orientu czyli Murukku rodem z Indii

Wprawdzie większa część mieszkańców Indii to hinduiści, również w tym zakątku świata znajdziemy wyznawców chrześcijaństwa, dla których jednym z najważniejszych momentów w roku są Święta Bożego Narodzenia.

W Indiach, tak samo jak w innych krajach chrześcijanie celebrują przyjście na świat Dzieciątka Bożego spotykając się w gronie rodzinnym i wspólnie smakując świąteczne potrawy. Zasiadając do indyjskiego stołu wigilijnego będziemy mieli okazję spróbować dań, pochodzących z kuchni angielskiej, która głęboko zakorzeniła się w Indiach jeszcze za czasów kolonializmu. Dlatego też możemy spodziewać się pieczonej kaczki, wieprzowiny, czy słodkiego puddingu, ale nie ominą nas również bardziej orientalne przysmaki takie, jak na przykład Murukku.

Murukku ( tamilskie Muruku, Murkoo z języka talugu, znane również jako Chakli lub Chakri) (jest przekąską serwowaną głownie w Indiach, Sri Lance, na wyspach Fidżi, a także w Ameryce Południowej, której korzenie wywodzą się z miasta Manapparai w stanie Tamil Nadu, które po dziś dzień słynie z wyrobu tych smakowitości. Tradycyjnie Murukku podaje się podczas hinduskiego święta Diwali, lecz obecnie gości także na indyjskich stołach wigilijnych.

Murukku uzyskuje się poprzez wymieszanie wszystkich potrzebnych składników i uformowanie z gotowego ciasta spirali, a następnie usmażeniu ich na złoto w głębokim oleju. Murukku może występować również w formie wstążek (ribbon murukku) lub ręcznie wyrabianych okrągłych placków (kai murukku).

Kto pragnie poczuć wigilijny powiew orientu, niech spróbuje sam, w zaciszu swej kuchni przyrządzić te maleńkie smakołyki.



Składniki:

 - 1/2  szklanki urid dal
 - 2 szklanki mąki ryżowej 
 - 1 łyżka kminu
 - 1 łyżka nasion sezamu
 - 2 łyżki stopionego masła lub ghee
 - 1/2 łyżki asafetydy
 - Sól do smaku
 - Olej do smażenia

Przygotowanie:

1.W głębokim rondlu na maśle lub ghee zbrązowić urid dal.

2.Dodać mąkę ryżową i pozostałe składniki. Dobrze wymieszać, a następnie dodać tyle wody aby powstało miękkie ciasto.

3.Uformować murukku tworząc spirale, wstążki lub placki (te po wcześniejszym rozwałkowaniu ciasta).

4.Smażyć na głębokim oleju aż staną się rumiane.

5.Odsączyć na papierowym ręczniku. Po ostygnięciu przechowywać w szczelnym pojemniku.

ZESTAW PRODUKTÓW "MURUKKU" ZAWIERA:

               
   
Urid dal500g
Mąka ryżowa400g
Kmin 100g
Sezam biały 100g
Cena
Ilość
30,30 zł
Galeria
Zapytaj o szczegóły
Imię i nazwisko:
E-mail:
Wpisz kod widoczny na obrazku:
weryfikator
Twoje pytanie:
Wyszukiwarka


Zaawansowane wyszukiwanie
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Towar dnia
220,00 zł
Subskrypcja
Chcesz otrzymywać informacje o nowościach w naszym sklepie?
Wpisz swój adres e-mail!



Szybka pomoc
Szkoła gotowania
Nasze incjatywy

kursy kulinarne, nauka gotowania


delikatesy z całego świata


zawody w gotowaniu, cooking clash


24937056
© Masala - Smaki Świata. Wszelkie Prawa Zastrzeżone. All Rights Reserved.