Smaki Swiata
Katalog » Kuchnia Azjatycka » Jajka Stuletnie
Wybierz kategorię
Sushi (155)
Przyprawy (134)
W czym możemy pomóc?
Masala Smaki Świata
www.masala.com.pl
Tel.: 22 299 28 71
Gsm: 660 976 792

info@masala.com.pl


Sklep Stacjonarny:

"Skład Bananów"
ul. Postępu 5
02-676 Warszawa
Pn-Pt 11-20
Sb 11-16

Masala Skład Bananów

Najczęściej oglądane
Najnowsze Przepisy Kulinarne
Podgląd zamówienia

Aby sprawdzić status zamówienia wpisz jego unikalny numer
Informacje o produkcie
Kliknij aby zobaczyć zdjęcie w oryginalnej wielkości
Jajko Stuletnie Kacze ("Thousand year" Chinese Duck Eggs) | Pidan 1 sztuka
Dostępność: Jest – dostępne w Składzie Bananów
Jajka 100-letnie (chin. 皮蛋 pídàn) to danie specyficzne dla kuchni chińskiej. 

Jajko stuletnie to zakonserwowane i przechowywane przez min. kilka tygodni w specjalnych warunkach jajko. Tradycyjny proces przygotowania jaj stuletnich trwa minimum sto dni. Rozpoczyna się on od umieszczenia jaj w roztworze przygotowanym z gliny, niegaszonego wapna, soli, herbaty, łusek ryżowych i wody. Następnie blaszane naczynie wypełnione jajkami zanurzonymi w roztworze jest szczelnie zamykane i odstawiane na okres około stu dni. 
W tym czasie, w naczyniu dochodzi do procesu gaszenia wapna, podczas którego jajka wpierw mocno się nagrzewają, a następnie stygną. Ten proces doprowadza do powstania wokół jajka twardej, hermetycznej skorupy, która zabezpiecza je przed zepsuciem. 

Po całym procesie białko zmienia barwę - na brązową lub czarną i konsystencję - na galaretowatą, żółtko natomiast przyjmuje brązowozielony kolor. 

Jajko stuletnie podawane jest z sosem sojowym, octem winnym lub imbirem jako zimna przekąska. 

Myląca nazwa "jako stuletnie" lub "jajko tysiącletnie" wynika z faktu, że prawdziwi koneserzy uznają, iż im jajko starsze tym lepsze (jak francuskie wino). Stąd jajka stuletnie potrafią być przechowywane nieraz po kilka, kilkanaście, a nawet kilkadziesiąt lat.

Kraj pochodzenia: Chiny
Opakowanie: 1 szt.
Cena
Ilość
6,90 zł
Galeria
Inni klienci kupujący ten produkt zakupili również
Mleko kokosowe ChaoKoh 250ml
Mleczko kokosowe ChaoKoh, 250 ml.
Pasta rendang 50g
Pikantna mieszanka w proszku do sporządzenia indyjskiego gulaszu.
Kaktus Krojony 320g San Marcos
Nopal - jadalny kaktus - podstawowy element kuchni meksykańskiej.
Kiełbasa Fuet | Fuet Antartida ~170g Embutidos Domingo Ortiz Moreno S.L.
Hiszpańska kiełbasa Fuet (Fuet Antartida) to tradycyjna, dojrzewająca kiełbaska, wytwarzana z mięsa wieprzowego, boczku oraz przypraw.
Zapytaj o szczegóły
Imię i nazwisko:
E-mail:
Wpisz kod widoczny na obrazku:
weryfikator
Twoje pytanie:
Wyszukiwarka


Zaawansowane wyszukiwanie
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Towar dnia
<b>PAKIET VEGE MASTER</b>
999,00 zł
Subskrypcja
Chcesz otrzymywać informacje o nowościach w naszym sklepie?
Wpisz swój adres e-mail!



Szybka pomoc
Szkoła gotowania
Nasze incjatywy

kursy kulinarne, nauka gotowania


delikatesy z całego świata


zawody w gotowaniu, cooking clash


Najczęściej kupowane
Producent
29152360
© Masala - Smaki Świata. Wszelkie Prawa Zastrzeżone. All Rights Reserved.