Smaki Swiata
Katalog » Przepisy » Przepisy Kuchni Japońskiej
Wybierz kategorię
Sushi (164)
Przyprawy (153)
W czym możemy pomóc?
Masala Smaki Świata
www.masala.com.pl
Tel.: 22 299 28 71
Gsm: 660 976 792

info@masala.com.pl


Sklep Stacjonarny:

"Skład Bananów"
ul. Postępu 5
02-676 Warszawa
Pn-Pt 11-20
Sb 11-16

Masala Skład Bananów

Najczęściej oglądane
Najczęściej kupowane
Producent
Podgląd zamówienia

Aby sprawdzić status zamówienia wpisz jego unikalny numer
Najnowsze Przepisy Kulinarne
Informacje o produkcie
Kliknij aby zobaczyć zdjęcie w oryginalnej wielkości
IKA NO TEMPURA - przepis + zestaw produktów
   IKA NO TEMPURA
IKA NO TEMPURA

Czyli kalmary smażone w cieście tempura.
Wbrew powszechnym obawom, kalmary naprawdę mogą być chrupiące. Te smażone w tempurze, stanowią przysmak milionów ludzi na świecie - możesz połączyć je z warzywami. Aby jednak odpowiednio przyrządzić tempurę, warto poświęcić chwilę czasu i zapoznać się z naszym artykułem "Tempura - duma Japonii rodem z Portugalii"


Składniki:

  • 300-400g kalmarów (3 sztuki o rozmiarze U5)
  • Kolorowa papryka pocięta w paski.
  • Ciasto do tempury
  • Olej roślinny do głębokiego smażenia
  • Mąka do obtaczania
  • Sos do maczania (przepis poniżej)


    Przygotowanie:

    1. Jeśli masz całe kalmary, oddziel głowę i macki od korpusu (nie odcinaj ich, tylko wyrwij), następnie włóż rękę do środka i wyjmij przezroczystą chrząstkę przypominającą ość.

    2. Odetnij po 3-4cm mięsa od strony ogona (to czubek, u samców występują również dwie płetwy, najczęściej zrośnięte na końcu tułowia - je również należy odciąć) i przeciwległej.

    3. Za pomocą noża rozetnij tułów wzdłuż z jednej strony. 

    4. Czystą ściereczką lub ręcznikiem papierowym osusz kalmara, następnie zdejmij z niego cienką błonkę (zrób to dokładnie - w przeciwnym razie po usmażeniu kalmar zrobi się gumiasty).

    5. Ostrym nożem ponacinaj mięso ( z zewnętrznej strony) w gęstą jodełkę, po czym pokrój je w podłużne kawałki.

    6. Przygotuj ciasto.

    7. Rozgrzej olej do 170-180 stopni C. Obtaczaj kawałki kalmara i papryki w mące, następnie zanurzaj je w cieście i smaż małymi partiami.

    8. Odsącz usmażone składniki z tłuszczu na ręczniku papierowym.

      Sos do maczania:

      • 10g katsuobushi

      • 200ml wody

      • 50ml mirinu

      • 50ml sosu sojowego

        Dodatki:

      • szczypior, do posypania

      • 1 łyżka startego imbiru

      • 1 łyżka startej rzodkwi Takuwan (opcjonalnie)

        Przygotowanie:

        1. Połącz wszystkie składniki sosu w rondelku. Doprowadź do wrzenia, gotując na małym ogniu, a następnie odcedź i odstaw do wystygnięcia. Przed podaniem dodaj posiekany szczypior, imbir i rzodkiew.

          ZESTAW PRODUKTÓW "IKA NO TEMPURA" ZAWIERA:

          KUPUJĄC W ZESTAWIE OSZCZĘDZASZ 10%!

                       
             
          Katsuobushi 30g
          Mirin360ml
           Sos sojowy150ml
Cena
Ilość
46,60 zł
Galeria
Zapytaj o szczegóły
Imię i nazwisko:
E-mail:
Wpisz kod widoczny na obrazku:
weryfikator
Twoje pytanie:
Wyszukiwarka


Zaawansowane wyszukiwanie
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Towar dnia
10,00 zł
Subskrypcja
Chcesz otrzymywać informacje o nowościach w naszym sklepie?
Wpisz swój adres e-mail!



Szybka pomoc
Szkoła gotowania
Nasze incjatywy

kursy kulinarne, nauka gotowania


delikatesy z całego świata


zawody w gotowaniu, cooking clash


24956905
© Masala - Smaki Świata. Wszelkie Prawa Zastrzeżone. All Rights Reserved.