kraj pochodzenia
Wietnam
Dostępność:
Dostępność potwierdza sprzedawca.
Grzyby Enoki (znane także pod nazwami enokitake lub płomiennica zimowa) wyróżniają się cienką, długą nóżką i małym, okrągłym kapeluszem, rosną w pęczkach. Enokitake są popularnym składnikiem wielu dań kuchni wietnamskiej, japońskiej, chińskiej, koreańskiej i tajskiej. Znajdują zastosowanie zarówno w kuchni gorącej, jak i zimnej. Z powodzeniem można stosować je do sałatek, zup, w potrawach pieczonych czy smażonych. Należy jednak poddawać je bardzo krótkiej obróbce termicznej (nie dłużej niż minutę) tak, aby zachowały swój zasadniczy walor: chrupkość. Zbyt długo gotowane lub smażone stają się twarde.
Jeśli chodzi o walory smakowe, grzyby Enoki cechują się delikatnym, lekko słodkawym smakiem z wyczuwalnym lekkim akcentem orzechowo-owocowym.
Świeże grzyby Enoki zalecamy przechowywać zawinięte w papier w lodówce, maksymalnie 4-5 dni.
Podkreślić należy również właściwości zdrowotne grzybów Enokitake: bogactwo witaminy D, protein oraz antyoksydantów.
Wietnam
100g
przechowuj w lodówce