kraj pochodzenia
Wietnam
Dostępność:
Dostępność potwierdza sprzedawca.
Grzyby Buna Shimeji w Azji cieszą się bardzo dużą popularnością, obok grzybów Enoki i Shitake są w tamtejszej kuchni najczęściej stosowane. Wszystko za sprawą ich naczelnej cechy, jaką jest mocny smak umami, tak bardzo ceniony w kuchni azjatyckiej.
Buna Shimeji wyróżniają się niesamowitą chrupkością, którą zachowują mimo poddawaniu ich obróbce termicznej - smażeniu lub gotowaniu. Są wysoko cenione również za swój wyjątkowy maślano - orzechowy posmak. Aby uzyskać pojedyncze grzybki, należy przed rozpoczęciem gotowania odciąć grzyby od ich nasady. Z powodzeniem można je stosować przygotowujący zupy, sosy, gulasze czy potrawy smażone typu stir-fry z makaronem. W kuchni zimneij Buna Shimeji sprawdzają się znakomicie w sałatkach. Swoje chrakterystyczne walory prezentują także w towarzystwie cytrusów, owoców morza, grillowanego mięsa, białego wina czy świeżych ziół.
Co należy podkreślić, grzybów Buna Shimeji nie powinno się spożywać na surowo, ponieważ są wtedy gorzkie i trudne do strawienia dla naszego organizmu. Czas gotowania zależny jest od przyjętego sposobu ich zastosowania: niekiedy wystarczy je zblanszować, w innym przypadku Buna Shimeji potrzebują około 5 minut do ugotowania na miękko. Grzyby Buna Shimeji zawierają duże ilości błonnika, co sprawia, że znacząco poprawiają metabolizm.
Wietnam
100g
przechowuj w lodówce