skład
grzyb śnieżny
Dostępność:
Jest – dostępne w Składzie Bananów
Grzyby śnieżne | Trzęsak morszczynowaty | Shiro kikurage | Yín ěr |
Biały grzyb znany także jako srebrne ucho albo biała meduza drzewna w zasadzie nie ma smaku ani zapachu - z wdziękiem przyjmuje smaki przypraw i innych składników. Jego największą zaletą jest przyjemna, jędrna czy wręcz chrupka konsystencja. Bardzo dobrze nadaje się do zup i gulaszy, w Chinach jest podawany na specjalne okazje, a w Tajlandii stanowi składnik orzeźwiających sałatek.
Grzyb śnieżny jest stosowany w chińskiej medycynie. Wzmacnia i pomaga zwalczać infekcje, korzystnie działa także w okresie rekonwalescencji. Wykorzystuje się go przy chorobach płuc i wątroby, wspomaga leczenie bezsenności i braku apetytu.
W dermatologii zasłynął ostatnimi czasy mianem lepszego zamiennika kwasu hialuronowego, ma bowiem lepszą przyswajalność, pobudza komórki skóry, opóźnia procesy starzenia i zwalcza trądzik.
Grzyby śnieżne należy przechowywać w suchym, ciemnym miejscu. Przed użyciem należy je namoczyć w gorącej wodzie przez ok 15 minut- zwiększy swoją objętość i stanie się jędrny.
grzyb śnieżny
Wietnam
100g
przechowuj w suchym miejscu