Maniok korzeń świeży (Fresh Cassava Root) 1kg
-
Dostępność:
Dostępność potwierdza sprzedawca.
Opis produktu
Maniok jest podstawowym elementem diety ludności zamieszkującej Afrykę, Amerykę Południową i Azję. Stanowi bardzo bogate źródło węglowodanów i jest dwa razy bardziej kaloryczny niż ziemniak. Charakterystyczny dla manioku jest jego lekko orzechowy posmak.
Jeśli chodzi o wagę manioku, jest ona bardzo zróżnicowana - może ważyć od 0,5kg do nawet kilku kilogramów. Z zewanątrz bulwa pokryta jest brązową lub szarobrązową chropowatą skórką, zbliżoną swoim wyglądem do kory drzewa. Miąższ manioku jest biały, słodkawy, bardzo bogaty w skrobię. Maniok należy spożywac tylko i wyłącznie po ugotowaniu, gdyż postać surowa zawiera toksyczne związki cyjanowe - gotowanie całkowicie je eleminuje.
Przygotowanie manioku wymaga umycia bulwy pod zimną wodą, osuszenia, usunięcia końcówek, pokrojenia na ćwiartki i obrania ze skórki (raczej niewykonywalne przy użyciu obieraczki do warzyw). Następnie obrane ćwiartki należy opłukać w wodzie, usunąć "żyłki" wzdłuż bulwy i w razie konieczności usunąć bardzo twardy środek - występuje on tylko w niektórych bulwach. Miąższ manioku ma skłonność do brązowienia, stąd zalecamy umieszczenie go po pokrojeniu w zimnej wodzie.
Z reguły maniok stosowany jest w przypadku potraw smażonych, duszonych czy zup. Ciekawą propozycją są również chipsy z manioku. Przygotowana z manioku pulpa służy do wytworzenia tapioki (białych perełek), natomiast skrobi z manioku z powodzeniem można używać do pieczenia chleba, ciast, ciasteczek i parowanych deserów.
Produkt sprzedawany jest na wagę, stąd podana cena za 1kg. Prosimy o nie dokonywanie płatności do momentu podania przez nas wagi Państwa produktu, a co za tym idzie jego ceny.Kraj pochodzenia: Azja
Waga: 800-1000g/1szt.