Yuba suszone tofu czyli po prostu...kożuch z mleka sojowego. Powstaje w procesie produkcji tofu - na powierzchni gotowanego mleka odkłada się cienka warstwa białka. Zebrane i wysuszone najczęściej występuje w formie patyków lub zrolowanych płatów, które po namoczeniu można ugotować w warzywnym bulionie lub usmażyć. Po usmażeniu staje się bardzo chrupiąca i świetnie imituje skórę kurczaka czy kaczki.
Yuba suszone tofu jest używana w kuchni chińskiej, japońskiej i koreańskiej. Sprawdza się jako dodatek w zupach, sałatkach, jako nadzienie do pierożków gyoza lub dim sum. Przyjmuje smak, jaki mu nadamy, doskonale chłonie marynatę. Tofu skin jest też popularne w kuchni rosyjskiej, tam nazywa się sparża czyli szparag i występuje w pikantnej sałatce z kapustą pekińską i marchewką.
Yuba zawiera aż 20g białka (tyle co kurczak) i jest lekka – ma tylko 0,5% tłuszczu, co czyni ją naprawdę świetnym substytutem mięsa dla wegan i wegetarian.