skład
ekstrakt kokosowy, woda, regulator kwasowości - kwas cytrynowy, emulgator
Producent:
Produkt archiwalny
Mleko kokosowe Chao Koh to oryginalny tajski produkt.
Mleko kokosowe uzyskuje się poprzez przetarcie (drugie tłoczenie) świeżego miąższu z wodą. O jakości mleka kokosowego decyduje zawartość tłuszczu, najbardziej optymalna wynosi 17% i taką tez charakteryzują się mleka marki ChaoKoh.
Mleko kokosowe jest powszechnie używane w krajach azjatyckich, najczęściej jednak występuję w potrawach kuchni tajskiej - zupach ( najbardziej popularna zupa Tom Khaa), daniach curry, sosach, marynatach - nic w tym dziwnego, bowiem to Tajlandia właśnie jest największym na świecie eksporterem mleka kokosowego. Największa na świecie plantacja palm kokosowych na Samui zajmuję około 300km kwadratowych, i nawet pas startowy tamtejszego lotniska zbudowany jest z ich drewna :). Każdego miesiąca eksportuje się stamtąd ponad dwa miliony orzechów (taj: ma phrao).
Palma kokosowa zajmuje w kuchni tajskiej wyjątkowo szczególne miejsce. Z soków z pnia palm wytwarza się alkohole (arak), woda wypełniająca orzechy jest świetnym, orzeźwiającym napojem,olej kokosowy jest powszechnie stosowane do smażenia, śmietanka kokosowa to ekskluzywny składnik deserów, o wiórkach kokosowych chyba nie trzeba wspominać :)
Mleczko kokosowe ChaoKoh jest bardzo intensywne w smaku, kremowe i wydajne - stosując je jako baza do zup, polecamy rozcieńczyć je wodą / bulionem w proporcji ok. 1:1.
ekstrakt kokosowy, woda, regulator kwasowości - kwas cytrynowy, emulgator
Tajlandia
250ml
po otwarciu przechowuj w lodówce. przed otwarciem wstrząśnij. jeżeli tłuszcz oddzieli się od wody (co jest procesem naturalnym), wystarczy podgrzać mleko.