Zestaw do Kawy po Wietnamsku
Produkt archiwalny
Opis produktu
Kawa po wietnamsku
Potrzebujesz zaparzacza do kawy (phin), kawy i skondensowanego słodkiego mleka - mocno palone ziarno najlepiej smakuje z odrobiną słodkości.
Składniki:
- łyżka kawy wietnamskiej (łyżka!)
- łyżka słodzonego, skondensowanego mleka zagęszczonego (dla słodzących wskazane przynajmniej dwie:))
- 100 ml gorącej wody
Parzenie:
1. Zagotuj wodę.
2. Wlej mleko do szklanki i postaw na niej zaparzacz.
3. Do zaparzacza wsyp kawę i delikatnie ją ugnieć. Przykryj wieczkiem z dziurkami.
4. Wlej odrobinę wody i poczekaj chwilę, aż kawa ją wchłonie. Dolej resztę wody i przykryj zaparzacz przykrywką.
Zapomnij o kawie. Dokładnie obliż łyżkę po skondensowanym mleku, weź prysznic, albo zadzwoń do mamy.
Gdy cała woda spłynie do szklanki, kawa jest gotowa.
Potem zdejmij zaparzacz ze szklanki i zamieszaj.
Tak, my też nie możemy bez niej żyć :)