Longan Świeży 250g
-
Dostępność:
2-3 dni
Opis produktu
Nazwa longan wywodzi się z języka chińskiego, w którym „lóng yǎn” oznacza dosłownie: „smocze oko”. Owoc ten pochodzi z tropikalnych terenów Azji. Uprawiany jest głównie w Chinach, Indiach, Indonezji, Malezji i na Tajwanie.
Dojrzały longan jest niewielki, ma ok. 2-3 cm średnicy. Jego skórka jest cienka, dość twarda, jasnobrązowa. Półprzezroczysty, soczysty miąższ w smaku jest słodki, ale i orzeźwiający. Niektórzy porównują go do liczi, inni twierdzą, że smak longana jest nieporównywalny do smaku żadnego innego owocu.
Longan jest często stosowanym składnikiem w kuchni orientalnej. Najczęściej jada się go na surowo, jako przekąskę. Bardzo często używa się go też jako dodatku do sałatek i świeżo wyciskanych soków. W Azji przyrządza się z niego bardzo popularny deser – owoce longanu moczone w mleczku lub wodzie kokosowej z dodatkiem słodkiego ryżu. Jest stosowany również do przyrządzania dań wytrawnych. Można na przykład dodać go do zupy, by złagodzić jej smak. Suszone owoce stosuje się w cukiernictwie.
Longan jest przede wszystkim bogatym źródłem witaminy C, zawiera także witaminę A, magnez, żelazo, fosfor i potas oraz tak cenne dla nas - antyoksydanty.
Waga: ~250g