Bambus Nitki 540g
-
Dostępność:
Jest – dostępne w Składzie Bananów
Opis produktu
Pędy bambusa (z tajskiego: Nor Mai), to nic innego jak młody bambus.
Młodziutkie pędy bambusa, chronione przez czarne, pokryte drobnymi włoskami liście, mają biały miąższ, który żółknie po ugotowaniu. Zbierane we właściwym okresie (w Tajlandii w porze deszczowej od maja do października), są bardzo słodkie.
W zależności od gatunku bambusa, pędy mogą mieć różne rozmiary i właściwości. Te największe, sprzedawane w plastrach, stosuje się do dań głównych. Najmłodsze pędy (ok. pół cala średnicy), kroi się na kawałki długości palca i serwuje jako warzywo z sosami (np. Nam Prig Gapi).
W okresie pory deszczowej właśnie, pędy bambusa są dostępne świeże. W pozostałą część roku nawet Tajowie zajadają się tymi ze słoiczka czy puszki.
Do potraw najlepiej używać niemarynowanych i niekwaszonych (takich jak produkt tutaj prezentowany - pędy bambusa w wodzie). Przed użyciem należy je dokładnie opłukać pod bieżącą wodą.
Bambus nitki op. 540 g.