Jackfruit Zielony w Syropie 540g Twin Elephants
-
Dostępność:
2-3 dni
Opis produktu
Niedojrzały owoc chlebowca w zalewie, doskonały substytut mięsa w kuchni zachodniej.
Owoc chlebowca spotkać możemy pod kilkoma nazwami: jackfruit, kathal, khanun czy nangka. Łatwy do rozpoznania ze względu na swój charakterystyczny wygląd: podłużny, jajowaty, kolczasty, z szorstką, zieloną skórą. Jackfruit wypełnia biały, miękki, soczysty miąższ z dużymi białymi nasionami. Sam miąższ stanowi około 30%, nasiona około 5%, pozostała część to mleczko kauczukowe, czyli lateks. Owoce osiągają do 90cm długości i nawet do 30kg masy, najczęściej spotyka się owoce o masie 7-10kg.
Jakie zastosowanie w kuchni znajduje owoc chlebowca? Otóż miękki miąższ polecamy do spożywania na surowo, w sałatkach, w towarzystwie lodów lub użyć go do przygotowania soku. Z kolei miąższ kruchy nadaje się do curry, do gotowania lub do smażenia na głębokim oleju. Nasiona również mają swoje zastosowanie: można je ugotować, uprażyć i stosować podobnie jak orzechy lub pokrojone używać do deserów i słodkich napojów (zazwyczaj w połączeniu z mleczkiem kokosowym).
Wartości odżywcze: węglowodany, witaminy A i C, błonnik, żelazo, cynk.
Skład: zielony owoc jackfruita 52,4%, woda, sól, regulator kwasowości E330.
Kraj pochodzenia: Tajlandia.
Waga: 540g.