Placeholder

  • Placeholder
  • Placeholder

Sos rybny 200ml Tiparos

Produkt archiwalny

Opis produktu

Sos rybny to podstawowy i niezbędny składnik kuchni tajskiej i innych kuchni Azji Południowo-Wschodniej. Nam Pla to w dosłownym tłumaczeniu z języka tajskiego "woda rybna"., wytawrzany jest z fermentowanych sardeli, do których na końcu procesu produkcji dodawany jest cukier. Tajski sos rybny najcześciej jest bardziej słony od sosów rybnych z innych krajów Azji Południowo - Wschoodniej.

Sos ten odpowiedzialny jest za smak umami w daniach kuchni tajskiej, nadaje potrawom słonego smaku i charakterystycznej głębi. Ma charakterystyczny bardzo intensywny zapach. 

W kuchni tajskiej sosu rybnego używa się praktycznie do wszystkich dań wytrawnych: zup, curry, sałatek, dań typu stir fry, dipów. 

Sos ten wytwarza się w procesie fermentacji. W pierwszym etapie zasypując sardele solą, i pozostawia je w beczkach na kilka miesięcy do roku. Po przefiltrowaniu otrzymuje się płyn (sos rybny pierwszej fermentacji) do którego dodaje się soli i wody i pozostawia do drugiej fermentacji na okres ok. 3 miesięcy. Na koniec dodawany jest cukier i sos jest rozlewany do butelek.

RozwińZwiń Opis

skład

ekstrakt z sardeli 65%, woda, sól, cukier

kraj pochodzenia

Tajlandia

pojemność  

200ml

przechowywanie

przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu

Co klienci kupowali razem z tym produktem?

 Nierafinowany Cukier Trzcinowy Muscovado Jasny (Light Muscovado) 500g Billington\'s

Nierafinowany Cukier Trzcinowy Muscovado Jasny (Light Muscovado) 500g Billington's

Cukier typu light muscovado to miękki, jasnobrązowy cukier barwą przypominający mleczną czekoladę. W smaku oferuje tą samą słodycz co cukier biały, jednocześnie zawierając w sobie całą gamę złożonych aromatów. Zapach jasnego muscovado przywodzi na myśl kremową polewę.

 Nierafinowany Olej Kokosowy 450ml Chaokoh

Nierafinowany Olej Kokosowy 450ml Chaokoh

Olej kokosowy typu extra virgin - tłoczony na zimno. Olej kokosowy w temperaturze do 26 stopni ma białą barwę i stałą konsystencję, dlatego bywa nazywany masłem kokosowym. W wyższej temperaturze zmienia stan skupienia na płynny, a kolor na przezroczysty. Olej kokosowy nierafinowany cechuje przyjemny, wyraźnie kokosowy zapach i delikatny posmak.

 Tortilla Kukurydziana 10szt ŚWIEŻA

Tortilla Kukurydziana 10szt ŚWIEŻA

Oryginalne meksykańskie placki z mąki kukurydzianej

 Pasta Masman / Massaman / Matsaman Curry 50g Lobo

Pasta Masman / Massaman / Matsaman Curry 50g Lobo

Tajskie curry doskonałe do wołowiny lub kurczaka.

 Makaron Ryżowy Vermiccelli Nitki 454g

Makaron Ryżowy Vermiccelli Nitki 454g

Cienki makaron ryżowy nitki


Skład bananów - grupa kulinarna

Oprogramowanie KQS.store