Placeholder

  • Placeholder
  • Placeholder

2022-09-07 | Kurs kulinarny: Fermentacja

320,00 zł

Opis produktu

Zapraszamy Was na wegetariańską odsłonę fermentacji! W jej tajniki wprowadzi Was Szymon Pochylski. Student żywienia i pasjonat wszelakich fermentów, dla którego nie ma rzeczy niemożliwych. Domowy tempeh, pasta miso, kiszone papryki habanero czy gasząca pragnienie kombucha to tylko niewielki wierzchołek zainteresowań trenera.

Podczas naszego intensywnego kursu zajmiemy się kombuchą. Następnie ukisimy kimchi i na jego bazie przyrządzimy smażony makaron udon. Nie zwolnimy tempa przy temacie natto, czyli ogromnej dawce zdrowia w postaci fermentowanej soi. W dalszej kolejności pochylimy się nad pyszną, wietnamską bagietką z tempehem, a zakończymy deserem z tapoioki w towarzystwie kiszonego ananasa oraz karmelu miso.

Każde z omawianych dań będzie zawierało charakterystyczny produkt poddany innemu rodzajowi fermentacji. Każdy z tych procesów zostanie omówiony przez trenera i pokazany w praktyce. Nie zabraknie również smacznych potraw i fermentów na wynos!

Na szkoleniach kursanci pracują w maksymalnie 3-osobowych grupach i każdy z uczestników bierze czynny udział w przygotowaniu wszystkich potraw. Dzięki temu podziałowi w trakcie 4-godzinnego kursu jesteśmy w stanie przekazać całą niezbędną wiedzę oraz przyrządzić określoną liczbę dań.
Informujemy, że jesteśmy w pełni przygotowani na przeprowadzenie szkolenia zgodnie z wymogami wprowadzonymi przez rząd w walce z koronawirusem i zapewnienie najwyższych standardów oraz bezpieczeństwa podczas kursu. W związku z tym podział pracy w grupach oraz program szkolenia mogą ulec kosmetycznym zmianom. Nie wpłyną one jednak na jakość oraz czas trwania kursu.

 

RozwińZwiń Opis

Program

  • Miejsce: Skład Bananów, ul. Postępu 5, Warszawa
  • Termin: 07 września 2022, środa, godz. 18:30
  • Czas trwania: 4 godziny
  • Grupa: 8-16 osób

Zajęcia praktyczne:

• Kombucha, czyli fermentowany napój herbaciany
• Natto - fermentowana soja z ryżem i dodatkami
• Kimchi - koreańska fermentowana kapusta podana z makaronem udon + domowej roboty kimchi z buraka
• Wietnamska bagietka z tempehem i piklami
• Tapioka na mleku kokosowym z dodatkiem kiszonego ananasa i karmelem miso

W ramach szkolenia otrzymasz:

• Materiały szkoleniowe z przepisami
• Gorące napoje (trzy rodzaje herbat liściastych, aromatyczna kawa)
• Orzeźwiającą wodę z sezonowymi owocami i ziołami
• Fartuch na czas szkolenia
• Bezpłatne miejsce parkingowe na czas szkolenia
* W trosce o środowisko zachęcamy do zabrania własnych pojemników wynosowych oraz słoików na kombuchę oraz kimchi

Szkolenie poprowadzi

Szymon Pochylski

Inżynier Żywienia Człowieka na warszawskim SGGW. Z miłości do fermentacji prowadzi bloga siejeferment.pl. Swoje pierwsze piwo uwarzył jeszcze w technikum a jego kombucha nie ma sobie równych! Nocami przygotowuje domowy tempeh, kisi aromatyczne kimchi, kręci ostre sosy z habanero i wciąż kombinuje co by tu skwasić... Bakterie, fermentacje, kiszonki nie mają przed nim tajemnic i wciąż szuka nowych pomysłów. Od 2020 roku prowadzi również szkolenia z fermentacji.

Skład bananów - grupa kulinarna

Oprogramowanie KQS.store