Placeholder

  • Placeholder
  • Placeholder

2020-11-22 | Kurs sushi: II stopień Zmiana terminu

220,00 zł

Opis produktu

Podczas naszych warsztatów sushi poznacie drugi stopień wtajemniczenia, czyli wszystko to, co każdy sushi maniak musi wiedzieć! Mniej znane, oryginalne formy, niebanalne składniki i dodatki. Nasi sushimasterzy zaprezentują Wam prawdziwe małe dzieła sztuki na talerzu. Zapoznacie się również z kuchnią gorącą, czyli popularną tempurą, słodkim sosem ajtsuke czy sushi na ciepło.

Nasze warsztaty w szczególności dedykujemy osobom, które mają doświadczenie w tworzeniu sushi lub uczestniczyły już w naszym szkoleniu podstawowym "Czas Sushi".

Kurs może być zrealizowany w ramach pakietu azjatyckiego.

Zachęcamy do zakupienia kursu jako prezentu okolicznościowego. Jeśli chcecie Państwo obdarować kogoś oryginalnym prezentem, w powyższym formularzu "Zaproszenie Dla:" prosimy o dokładne podanie imienia i nazwiska osoby obdarowywanej. Specjalne, imienne zaproszenie, zostanie wysłane pocztą pod adres zamawiającego lub inny podany w uwagach zamówienia.

UWAGA

Informujemy, że jesteśmy w pełni przygotowani na przeprowadzenie szkolenia zgodnie z wymogami wprowadzonymi przez rząd w walce z koronawirusem i zapewnienie najwyższych standardów oraz bezpieczeństwa podczas kursu. W związku z tym program szkolenia może ulec kosmetycznym zmianom. Nie wpłyną one jednak na jakość oraz czas trwania kursu.

 

RozwińZwiń Opis

Program

  • Miejsce: Skład bananów, ul. Postępu 5, Warszawa
  • Termin: 22 listopada 2020, niedziela, godz. 11:30
  • Czas trwania: 4 godziny
  • Grupa: 8-16 osób

Zajęcia praktyczne:

1. Formy Sushi:
• Tempura sake yaki - Bardzo lubiana w Polsce forma sushi podawana na ciepło. Futo maki z pieczonym łososiem, serkiem Philadelphia, całe panierowane w panko, smażone na złoto
• Ura Maki ebi tempura - Ciekawa forma z krewetką smażoną w tempurze, Shichimi togarashi czyli japońską przyprawą siedmiu smaków oraz majonezem
• Fukusa sushi - Bardzo stara, japońska forma w kształcie sakiewki z naleśnika tamago, nadziewana tykwą kanpio, czarnym sezamem oraz grzybami shitake duszonymi w słodkim sosie ajitsuke
• Gunkan sushi - czyli okręt wojenny. Ciekawe połączenie nigiri sushi z maki sushi, formowane w kształt małych łódeczek, nadziewane ikrą z latającej ryby tobiko oraz pastą z tuńczyka
• Temaki - jak głosi legenda, sushi wymyślone specjalnie dla japońskiej mafii Yakuzy. Sushi w formie rożków, które można swobodnie jeść jednocześnie grając w pokera
• Inari - Klasyczna ekskluzywna pozycja. Sushi w postaci smażonej kieszonki tofu nadziewanej ryżem z różnymi dodatkami. W Japonii Inari sushi podaje się na deser jako ukoronowanie posiłku
2. Kuchnia gorąca:
• Tempura - Trzecie obok sushi i makaronu soba najważniejsze japońskie danie. Podczas kursu nauczymy Was tajników przygotowywania ciasta na tempurę, sposobów jej smażenia i podawania
• Technika ajtsuke - Niezwykle ciekawa technika duszenia produktów w sosie robionym na bazie sosu sojowego i słodkiego wina ryżowego. Dzięki tej technice Wasze sushi nabierze nowego ciekawe smaku, wzbogacicie je też o nowe składniki tak jak grzyby, marchewka, korzeń łopianu czy duszony szczypiorek
• Technika Fry/Katsu - Bardzo popularna w Japonii technika przygotowywania mięs i owoców morza. Dzięki poznaniu jej tajników będziecie umieli przygotować sushi na ciepło oraz zrobić japońskiego... kotleta schabowego

W ramach szkolenia otrzymasz:

• Materiały szkoleniowe z przepisami
• Gorące napoje (trzy rodzaje herbat liściastych, aromatyczna kawa)
• Orzeźwiającą wodę z sezonowymi owocami i ziołami
• Fartuch na czas szkolenia
• Bezpłatne miejsce parkingowe na czas szkolenia
* W trosce o środowisko zachęcamy do zabrania własnych pojemników wynosowych

Szkolenie poprowadzi

Gaweł Stefanowicz

Tworzeniem sushi zajmuje się od 15 lat. Obecnie związany z Tomo Sushi. W swojej szkole stawia na praktykę – sushi robią ręce i głowa. Jego cierpliwość i precyzja wzbudzają uznanie wśród mistrzów. Dla niego najważniejsza jest osoba, dla której przygotowuje sushi, oraz jej oczekiwania dotyczące smaku.

Skład bananów - grupa kulinarna

Oprogramowanie KQS.store