Chilli Czerwone Świeże 10g [PRODUKT ROZWAŻANY]
-
Dostępność:
Jest – dostępne w Składzie Bananów
Opis produktu
Tajskie papryczki chilli, odmiana Phrik - khee - nuu, nazywana również Bird's Eye Chilli.
W skali Scoville'a osiąga 50 000 - 100 000 punktów.
W kuchni tajskiej nie sposób obejść się bez tych ostrych w smaku papryczek. Nie ważne, jakiego rodzaju papryczek chilli używamy, zawsze należy z nimi postępować ostrożnie, tak by olejki eteryczne nie dostały się do oczu lub na błony śluzowe, gdyż powodują bardzo silne i długotrwałe pieczenie.
Kapsaicyna (substancja odpowiedzialna za pikantność), skumulowana jest w nasionach, więc jeśli nie zależy nam na piekielnej pikantności, należy odciąć "czapeczkę" od góry strączka, rozciąć go na połowę pod strumieniem zimnej wody i oczyścić z nasion.
Papryczki chilli drobno siekamy lub miażdżymy w moździerzu i dopiero wtedy dodajemy do potraw. Poddane obróbce termicznej (np. podsmażone na początku), będą znacznie ostrzejsze.
Skład: chilli czerwone odmiana Phrik - khee - nuu
Kraj pochodzenia: Tajlandia
Waga 100g