Chilli Habanero Marynowane Całe 200g La Costena
-
Dostępność:
Jest – dostępne w Składzie Bananów
Opis produktu
Habanero to najostrzejsza odmiana Chili. Papryka ta mieni się wszystkimi kolorami piekła i tylko Szatan oraz Meksykanie mogą ją jeść w całości. Dojrzałe habenero ma kolor czerwony, a po ususzeniu nabiera bardzo ciemnego prawie czarnego koloru. Dojrzałe owoce mają kształt kulki i osiągają wielkość 3-5 centymetrów, ich rodzinną ziemią jest półwysep Jukatan i Wyspy Karaibskie.
Papryka Habanero w skali ostrości Scoville zajmuje niekwestionowane pierwsze miejsce ze średnią punktów 285000, a jej specjalnie wyhodowana pododmiana - Red Savina Habanero uzyskała w tej skali 577000 punktów. Dla porównania, papryka Jalapeno, którą w kuchni meksykańskiej dodaje się do prawie wszystkich potraw, a połowa jej owocu sprawi, iż nasz gulasz nabierze odpowiedniej ostrości, w tej skali otrzymuje "tylko" 5000-15000 punktów.
Chili habanero wchodzi w skład najostrzejszych sosów i dodatków, zmielona dodawana jest do przyprawy Chili, jest także specjalna odmiana sosu Tabasco - Tabasco brand Habanero Pepper Sauce. Jest to absolutnie niezbędna pozycja w kuchni gastronomicznych ryzykantów. Receptura podobna do sosów jamajskich, w skład której wchodzą mango, papaja, banany oraz imbir, sprawia, iż w pierwszej chwili kusi owocowym smakiem i aromatem, aby za chwilę rozpalić w nas wulkaniczny ogień. Najtwardszym kulinarnym smakoszom polecamy sos zrobiony z papryki habanero oraz ziaren świeżego pieprzu. Nawet dla największych miłośników oceanicznej kuchni będzie to niezapomniane przeżycie. Papryka habanero szczególnie nadaje się do marynat, wszelkich dań kuchni karaibskiej i meksykańskiej, barbecue, curry, sosów pomidorowych czy steków.
Waga: 200 g
Skład: ocet, chili habanero, marchewka, cebula, sól jodowa, przyprawy, konserwant 0,1%.