skład
pasta sojowa (soja, mąka pszenna, woda, sól), woda, cukier, chilli, imbir, ocet, czosnek, wzmacniacz smaku E621, E635, limonka, sól, przyprawy, zagęszczacz E415, konserwant E150.
Dostępność:
Jest – dostępne w Składzie Bananów
Producent:
Dip z pasty sojowej to oryginalny, uwielbiany przez Tajów, gęsty sos na bazie fermentowanej pasty sojowej. W smaku przypomina japońską pastę miso (jest to podstawowy składnik sosu), ale zawartość chilli, czosnku, imbiru i limonki nadaje mu wyjątkowy wyrazisty charakter.
W Tajlandii dip ten ma dwa główne zastosowania. Używa się go do maczania kurczaka (gotowanego na parze, serwowanego z ryżem i ogórkiem - doskonałe danie dla dzieci i chorychJ), ale przede wszystkim stanowi podstawę słynnego stir fry – smażonego szpinaku wodnego.
Jeżeli szukasz wyraźnego, samodzielnego sosu do smażenia, gorąco polecamy nasz dip z fermentowanej pasty sojowej. Idealnie sprawdzi się przy smażeniu bok choy, fasolki grzybów czy jakichkolwiek warzyw. Ma głęboki smak umami, jest słony, słodki, lekko pikantny i kwaśny zarazem. Serwujemy go również jako dip do maczania azjatyckich przekąsek (spring rolls, von ton czy po prostu krojonych warzyw, które zyskają świetny azjatycki twist dzięki naszemu tajskiemu dipowi).
pasta sojowa (soja, mąka pszenna, woda, sól), woda, cukier, chilli, imbir, ocet, czosnek, wzmacniacz smaku E621, E635, limonka, sól, przyprawy, zagęszczacz E415, konserwant E150.
Tajlandia
350g
po otwarciu przechowuj w lodówce, produkty na bazie pasty sojowej wolniej fermentują w warunkach chłodnych