Placeholder

  • Placeholder
  • Placeholder

Ocet balsamiczny czarny z Modeny IGP 500 ml Ca Del Cristo

  • Dostępność:

    4-5 dni

17,50 zł

Opis produktu

Wspaniała przyprawa ''Balsamico'' z czarnego octu winnego i moszczu winogronowego.

Prawdziwy sekret dobrego octu balsamicznego ukryty jest w starym przepisie, który wymaga długiego procesu produkcji. Okres dojrzewania octu balsamicznego trwa minimum 12 lat, lecz octy 20-letnie i starsze też nie są rzadkie. Jeżeli okres dojrzewania trwa dłużej niż 25 lat, ocet jest określany jako extra vecchio.
Ocet balsamiczny jest ciemnego, świetlano brązowego koloru, o przenikliwym i silnym aromacie, przyjemnej i harmonijnej kwasowości i słodko-kwaśnym smaku. Jest gęsty, aczkolwiek płynny.

Historia octu balsamicznego sięga czasów Juliusza Cezara. Prawdziwą popularność zyskał w wieku XIV za sprawą książęcego rodu d?Este, który rządził księstwem Modeny i Reggio Emilia. Alfonso I d?Este, książę Modeny wykorzystywał swoją własną siedzibę do produkcji octu. Wtedy to rozpowszechnił się zwyczaj ofiarowywania octu balsamicznego ważnym osobistościom. Określenie ?balsamiczny? pojawiło się po raz pierwszy w 1747 roku, w rejestrze winobrań i sprzedaży win. Legenda głosi, iż ocet balsamiczny wykorzystywany był na różne dolegliwości, m.in. bóle żołądka, stosowano go również jako środek dezynfekujący lub na jego bazie wytwarzano leki stosowane podczas epidemii dżumy w XVII w. W obecnych czasach ocet balsamiczny z Modeny stosowany jest jako dodatek do dań z ryb, mięsa, warzyw i sałatek. Stosuje się go w niewielkich ilościach, mniej więcej jedną łyżeczkę na osobę, tak aby jedynie podkreślić smak doprawianych potraw.

RozwińZwiń Opis

skład

ocet winny, moszcz winogrona, barwnik: E150d. Zawiera siarczyny.

kraj pochodzenia

Włochy

pojemność

500 ml

przechowywanie

przechowuj w suchym i chłodnym miejscu

Co klienci kupowali razem z tym produktem?

 Tofu Świeże (Fresh Tofu) 300g Solida Food

Tofu Świeże (Fresh Tofu) 300g Solida Food

Świeże tofu sprawdzi się w daniach typu stir fry, do duszenia i gotowania

 Glutaminian Sodu99% 200g Ajinomoto

Glutaminian Sodu99% 200g Ajinomoto

Sól kwasu glutaminowego. Produkt wyizolowany z wodorostów - kwas glutaminowy połączony z zasadą sodową, podstawowa przyprawa kuchni japońskiej. Charakterystyczny smak umami (jap. wyśmienity, smakowity), czyli tzw. piąty smak.

 Ser Krowi Grana Padano 200g klinek Zanetti

Ser Krowi Grana Padano 200g klinek Zanetti

Ser Grana Padano posiada twardą, gładką skórkę, ma ziarnisty miąższ, który może stać się kruchy i łamliwy. Posiada wyważony, lekko pikantny smak.

 Filety z makreli w oliwie z oliwek 125g Ati Manel

Filety z makreli w oliwie z oliwek 125g Ati Manel

Smaki Portugalii zamknięte w puszce - wykwintny filet z makreli w portugalskiej oliwie z oliwek.

 Pałeczki Jednorazowe Bambusowe do Sushi  (Bamboo Chopsticks) | Sushi Hashi (1 Para w Kopercie)

Pałeczki Jednorazowe Bambusowe do Sushi (Bamboo Chopsticks) | Sushi Hashi (1 Para w Kopercie)

Jednorazowe bambusowe pałeczki do sushi (Sushi Hashi 寿司箸) w kopercie.


Skład bananów - grupa kulinarna

Oprogramowanie KQS.store