skład
niebieska mąka nixtamalizowana
Dostępność:
Jest – dostępne w Składzie Bananów
Meksykańska mąka kukurydziana niebieska nixtamalizowana. Nixtamalizacja to proces kulinarny tradycyjnie stosowany na terenach Mezoameryki, polega on na gotowaniu masy kukurydzianej w zasadowym roztworze - wodzie wapiennej, a dawniej roztworze ze spalonego węgla drzewnego. Nazwa tego procesu pochodzi z azteckiego języka nahuatl: nextli (popiół) i tamalli (masa z ugotowanych ziaren kukurydzy).
Dzięki procesowi nixtamalizacji skrobia ulega rozpuszczeniu, wapń jest wchłaniany przez ziarna kukurydzy, a białko i inne składniki odżywcze stają się łatwiej przyswajalne dla człowieka.
Masa Harina Nixtamal jest idealną mąką do wyrobu tadycyjnych meksykańskich dań kukurydzianych tortillli, tacos, pozole, tamales i wielu innych.
Niebieski kolor jest w 100% naturalny - mąka jest produkowana z odmian kukurydzy o niebieskich ziarnach.
niebieska mąka nixtamalizowana
Meksyk
1 kg