skład
ryż, sól, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, alkohol.
Dostępność:
Jest – dostępne w Składzie Bananów
Koreńskie kluski ryżowe w plastrach Tteok to niezastąpiony składnik wielu koreńskich dań m.in. tteokbokki - kluski ryżowe w słodko-ostrym, czerwonym ostrym sosie na bazie pasty paprykowej gochujan. Kluski te to koreańska wersja polskich kopytek i tak, jak one mogą być głównym składnikiem dania lub dodatkiem do dania mięsnego lub warzywnego w sosie. Tteokki są wykonane z ciasta ryżowego, są więc naturalnie produktem bezglutenowym.
Najpopularniejszym połączeniem jest danie tteokboki jest sos na bazie koreńskiej pasty gochujang ( Koreańska Ostra Pasta z Papryki Gożużan | Gochu Jang | Gochujang 500g Sempio :: Masala - Smaki Świata ), jednak warto spróbować tego dania w różnych azjatyckich wersjach np. w połączeniu z curry lub z pastą z czarnej fasoli jajang albo z zupełnie powrzechymi w polsce dodatkami np. sosem kurkowym, gulaszem, sosem z pomidorów. Nieodłączną częścią koreańskiej noworocznej uczty jest również tteokguk, czyli bulion mięsny z kluskami ryżowymi w platerkach.
Tteoki można różnież przyrządzić na słodko np. z dodatkiem owoców, miodu lub syropu klonowego i orzechów mogą stanowić wspaniałą, szybką słodką przekąskę!
Uwaga: kluski mogą mieć lekki zapach alkoholu, gdyż substancja ta jest używana jako konserwant, w czasie obróbki termicznej alkohol z pewnością całkowicie wyparuje. Zawartość alkoholu <0,1%
ryż, sól, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, alkohol.
Korea Południowa
600g
przechowuj w temperaturze pokojowej