Placeholder

  • Placeholder
  • Placeholder

2024-11-24 | Kurs kulinarny: Fermentacja

350,00 zł

Opis produktu

Zapraszamy Was na jedyny w soim rodzaju kurs fermentacji! W jej tajniki wprowadzi Was Szymon Pochylski. Student żywienia i pasjonat wszelakich fermentów, dla którego nie ma rzeczy niemożliwych. Domowy tempeh, pasta miso, kiszone papryki habanero czy gasząca pragnienie kombucha to tylko niewielki wierzchołek zainteresowań trenera.

Podczas naszego intensywnego kursu zajmiemy się kombuchą. Następnie przygotujemy domową pastę miso i na jej bazie przyrządzimy słynną zupę miso. Później zabierzemy się za aromatyczne risotto z kiszonymi cytrynami i krewetkami w marynacie shio koji. W dalszej kolejności pochylimy się nad pysznym satayem z tempehu, a wszystko zwieńczymy czekoladowym musem w towarzystwie kiszonych wiśni.

Każde z omawianych dań będzie zawierało charakterystyczny produkt poddany innemu rodzajowi fermentacji. Każdy z tych procesów zostanie omówiony przez trenera i pokazany w praktyce. Nie zabraknie również smacznych potraw i fermentów na wynos!

Na szkoleniach kursanci pracują w maksymalnie 3-osobowych grupach i każdy z uczestników bierze czynny udział w przygotowaniu wszystkich potraw. Dzięki temu podziałowi w trakcie 4-godzinnego kursu jesteśmy w stanie przekazać całą niezbędną wiedzę oraz przyrządzić określoną liczbę dań.

 

RozwińZwiń Opis

Program

  • Miejsce: Skład Bananów, ul. Postępu 5, Warszawa
  • Termin: 24 listopada 2024, niedziela, godz. 15:00
  • Czas trwania: 4 godziny
  • Grupa: 8-16 osób

Zajęcia praktyczne:

• Kombucha, czyli fermentowany napój herbaciany
• Zupa miso + domowej roboty miso do zabrania do domu
• Satay z tempehu z dodatkiem sosu orzechowego
• Risotto z kiszonymi cytrynami i krewetkami w marynacie shio koji
• Czekoladowy mus z dodatkiem kiszonych owoców sezonowych

W ramach szkolenia otrzymasz:

• Materiały szkoleniowe z przepisami w wersji elektronicznej
• Gorące napoje (trzy rodzaje herbat liściastych, aromatyczna kawa)
• Orzeźwiającą wodę z sezonowymi owocami i ziołami
• Fartuch na czas szkolenia
• Bezpłatne miejsce parkingowe na czas szkolenia
* W trosce o środowisko zachęcamy do zabrania własnych pojemników wynosowych oraz słoików na kombuchę oraz kimchi

Szkolenie poprowadzi

Szymon Pochylski

Inżynier Żywienia Człowieka na warszawskim SGGW. Z miłości do fermentacji prowadzi bloga siejeferment.pl. Swoje pierwsze piwo uwarzył jeszcze w technikum a jego kombucha nie ma sobie równych! Nocami przygotowuje domowy tempeh, kisi aromatyczne kimchi, kręci ostre sosy z habanero i wciąż kombinuje co by tu skwasić... Bakterie, fermentacje, kiszonki nie mają przed nim tajemnic i wciąż szuka nowych pomysłów. Od 2020 roku prowadzi również szkolenia z fermentacji.

Skład bananów - grupa kulinarna

Oprogramowanie KQS.store