Placeholder

  • Placeholder
  • Placeholder

2024-06-21 | Kurs kuchni francuskiej

350,00 zł

Opis produktu

Kuchnia francuska, matka współczesnej kuchni kontynentalnej, najczęściej kojarzona ze ślimakami, żabimi udkami i… dużą ilością masła. W rzeczywistości jest jedną z najbardziej zróżnicowanych kuchni na świecie, bazująca na najlepszej jakości produktach oraz technice ich obróbki. Świeże ryby i owoce morza, najlepsze gatunkowo mięsa, warzywa i mnóstwo aromatycznych ziół.

Podczas warsztatów dowiecie się jak w prosty sposób przygotować efektowne, klasyczne dania z różnych regionów Francji. Wspólnie przyrządzimy klasyczne croque monsieur, czyli uważaną przez wielu za jedną z najlepszych kanapek świata, wyśmienite rilettes z kaczki z pistacjami, aromatyczną zupę rybną oraz klasycznego tatara po francusku. Całość dopełni tarta z karmelizowanymi jabłkami i gruszkami.

Na szkoleniach kursanci pracują w maksymalnie 3-osobowych grupach i każdy z uczestników bierze czynny udział w przygotowaniu wszystkich potraw. Dzięki temu podziałowi w trakcie 4-godzinnego kursu jesteśmy w stanie przekazać całą niezbędną wiedzę oraz przyrządzić określoną liczbę dań.

RozwińZwiń Opis

Program

  • Miejsce: Skład Bananów, ul. Postępu 5, Warszawa
  • Termin: 21 czerwca 2024, piątek, godz. 18:30
  • Czas trwania: 4 godziny
  • Grupa: 8-16 osób

Zajęcia teoretyczne:

• Croque monsieur, czyli chrupiące tosty z sezonowymi warzywami
• Oryginalny boeuf tartare – klasyczny tatar francuski z kaparami i sosem Worcestershire
• Potage Parmentirer avec toast à l'ail et bacon croustillant – zupa porowo-ziemniaczana z tostami czosnkowymi i chrupiącym bekonem
• Coque o vin - kurczak duszony w czerwonym winie i warzywach, podany z mini ziemniaczkami
• Poires Belle Helene - gruszki w czekoladzie

W ramach szkolenia otrzymasz:

• Materiały szkoleniowe z przepisami w wersji elektronicznej
• Gorące napoje (trzy rodzaje herbat liściastych, aromatyczna kawa)
• Orzeźwiającą wodę z sezonowymi owocami i ziołami
• Kieliszek wina (uprzejmie informujemy, że nie akceptujemy alkoholu przyniesionego we własnym zakresie)
• Fartuch na czas szkolenia
• Bezpłatne miejsce parkingowe na czas szkolenia
* W trosce o środowisko zachęcamy do zabrania własnych pojemników wynosowych

Szkolenie poprowadzi

Tom Ekler

Trener kulinarny i gastronom z wieloletnim doświadczeniem. Pracował w renomowanych restauracjach w Polsce, Wielkiej Brytanii i Stanach Zjednoczonych. Z wyróżnieniem ukończył University of West London (Międzynarodowa Sztuka Kulinarna). Specjalista od win Starego i Nowego Świata oraz kuchni europejskiej bazującej na la cuisine nouvelle.

Skład bananów - grupa kulinarna

Oprogramowanie KQS.store