Program
- Miejsce: Skład Bananów, ul. Postępu 5, Warszawa
- Termin: 19 stycznia 2025, niedziela, godz. 13:00
- Czas trwania: 4 godziny
- Grupa: 8-16 osób
Zajęcia praktyczne:
1. Formy Sushi:
• Tempura sake yaki - Bardzo lubiana w Polsce forma sushi podawana na ciepło. Futo maki z pieczonym łososiem, serkiem Philadelphia, całe panierowane w panko, smażone na złoto
• Ura Maki ebi tempura - Ciekawa forma z krewetką smażoną w tempurze, Shichimi togarashi czyli japońską przyprawą siedmiu smaków oraz majonezem
• Fukusa sushi - Bardzo stara, japońska forma w kształcie sakiewki z naleśnika tamago, nadziewana tykwą kanpio, czarnym sezamem oraz grzybami shitake duszonymi w słodkim sosie ajitsuke
• Gunkan sushi - czyli okręt wojenny. Ciekawe połączenie nigiri sushi z maki sushi, formowane w kształt małych łódeczek, nadziewane ikrą z latającej ryby tobiko oraz pastą z tuńczyka
• Temaki - jak głosi legenda, sushi wymyślone specjalnie dla japońskiej mafii Yakuzy. Sushi w formie rożków, które można swobodnie jeść jednocześnie grając w pokera
• Inari - Klasyczna ekskluzywna pozycja. Sushi w postaci smażonej kieszonki tofu nadziewanej ryżem z różnymi dodatkami. W Japonii Inari sushi podaje się na deser jako ukoronowanie posiłku
2. Kuchnia gorąca:
• Tempura - Trzecie obok sushi i makaronu soba najważniejsze japońskie danie. Podczas kursu nauczymy Was tajników przygotowywania ciasta na tempurę, sposobów jej smażenia i podawania
• Technika ajtsuke - Niezwykle ciekawa technika duszenia produktów w sosie robionym na bazie sosu sojowego i słodkiego wina ryżowego. Dzięki tej technice Wasze sushi nabierze nowego ciekawe smaku, wzbogacicie je też o nowe składniki tak jak grzyby, marchewka, korzeń łopianu czy duszony szczypiorek
• Technika Fry/Katsu - Bardzo popularna w Japonii technika przygotowywania mięs i owoców morza. Dzięki poznaniu jej tajników będziecie umieli przygotować sushi na ciepło oraz zrobić japońskiego... kotleta schabowego