Placeholder

  • Placeholder
  • Placeholder

2025-01-24 | Kurs kulinarny: Kuchnia włoska i wino 1 wolne miejsce

440,00 zł

Opis produktu

Uwielbiasz włoską kuchnię i chcesz zorganizować kolację w prawdziwie włoskim stylu? Kręcą Cię południowe smaki i chcesz wiedzieć, jak dobierać do nich odpowiednie wina? A może po prostu interesujesz się doborem wina do potraw i chcesz poszerzyć swoją wiedzę? Jeśli tak, to mamy dla Ciebie coś zupełnie wyjątkowego! Zapraszamy Cię na szkolenie z kuchni włoskiej, na którym nie tylko przygotujesz pyszne potrawy prosto z półwyspu apenińskiego, ale również dowiesz się jak dobrać do nich odpowiednie wina. Nasz prowadzący, Nicola Palladini wprowadzi Cię w niezwykły świat kuchni włoskiej i zdradzi Ci sekrety łączenia potraw i wina. To będą cztery godziny wypełnione dobrym jedzeniem, włoskim winem i opowiadaniami prosto z gorącej Italii.

CO NAS WYRÓŻNIA?

• Podczas kursu dzielimy Was na maksymalnie 3-osobowe drużyny, w których gotujecie wszystkie dania z podanego menu. Dzięki grupowemu podziałowi jesteśmy w stanie ugotować więcej i sprawniej
• Na naszym kursie używamy jedynie wysokiej jakości produktów, których tradycyjnie używa się w kuchni włoskiej. Nie jesteśmy fanami polskich zamienników
• Wyjątkowa atmosfera szkolenia, podczas którego nie tylko gotujemy dania, ale przede wszystkim genialnie spędzamy czas, uczymy się i chłoniemy pozytywną aurę
• Nasi prowadzący, którzy są specjalistami w swoich kuchniach. Podróżują, smakują, gotują i stale rozwijają swoje umiejętności. To dzięki nim nasze szkolenia są takie wyjątkowe

CO ZYSKASZ?

• Umiejętność przygotowania aż czterech dań (dwie przystawki, danie główne i deser), razem z technikami przygotowania oraz wskazówkami i trickami
• Umiejętność parowania wina z typowymi włoskimi potrawami, takimi jak owoce morza, risotto, makaron, czy deser. Poznasz w czym tkwi sekret odpowiedniego doboru wina do potraw
• Dowiesz się jakie produkty, przyprawy i zioła sprawiają, że cały świat przepadł na punkcie włoskiej kuchni. Dowiesz się, jak je odpowiednio przygotować i przechowywać, by starczyły Ci na dłuższy czas
• Zjesz pyszne potrawy w miłym towarzystwie, a to czego nie przejesz, możesz zabrać do domu
• Znajomości na lata – dzięki atmosferze, którą razem tworzymy, nasi Kursanci zaprzyjaźniają się i utrzymują ze sobą kontakt!
• Zniżkę na zakupy w naszym sklepie

OPINIE KURSANTÓW:

• To nasz nowy kurs, dlatego jeszcze nie mamy o nim żadnych opinii :) Będziemy ogromnie wdzięczni, jeśli po kursie podzielicie się z nami swoimi wrażeniami w ankietach

RozwińZwiń Opis

Program

  • Miejsce: Skład Bananów, ul. Postępu 5, Warszawa
  • Termin: 24 stycznia 2025, piątek, godz. 18:30
  • Czas trwania: 4 godziny
  • Grupa: 8-16 osób

Zajęcia praktyczne:

• Impepata di cozze – mule gotowane w winie z regionu Kampania, podane z natką pietruszki i bagietką
• Risotto al prosecco con gamberi flambe – kremowe risotto z dodatkiem prosecco, podane z flambirowanymi krewetkami
• Penne alla vodka – wyjątkowy makaron penne z sosem pomidorowym, pancettą, śmietaną i chlustem wódki
• Torta di mele e noci della nonna – aromatyczne, domowe ciasto z jabłkami i orzeszkami pinii jak u babci

Wina:

• PRIMO BIANCO VERMENTINO DI SARDEGNA DOC 2021
• LUMA GRILLO SICILIA DOC 2021
• GRAN SASSO PECORINO ALTA QUOTA IGP 2021
• MOSCATO D'ASTI DOCG 2021

W ramach szkolenia otrzymasz:

• Materiały szkoleniowe z przepisami w wersji elektronicznej
• Po lampce specjalnie dobranego wina (120ml) do dań głównych, oraz 50ml wina do deseru (uprzejmie informujemy, że nie akceptujemy alkoholu przyniesionego we własnym zakresie)
• Gorące napoje (trzy rodzaje herbat liściastych, aromatyczna kawa)
• Orzeźwiającą wodę z sezonowymi owocami i ziołami
• Fartuch na czas szkolenia
• Bezpłatne miejsce parkingowe na czas szkolenia
• Na życzenie wystawiamy certyfikat ukończenia szkolenia. Chcesz taki otrzymać? Napisz do nas na info@instytut-sztuki-kulinarnej.pl. Koszt certyfikatu to 10 zł + ewentualna wysyłka 14 zł
* W trosce o środowisko zachęcamy do zabrania własnych pojemników wynosowych
* Uwaga! Ze względu na charakter szkolenia zachęcamy do zrezygnowania tego wieczoru z auta

Nicolla Palladini

Rodowity rzymianin. Z zawodu jest aktorem i reżyserem. Pasję do gotowania odziedziczył po swojej babci, która podarowała mu zeszyt pełen tradycyjnych, włoskich przepisów. Cały czas się szkoli i rozwija swoją kulinarną pasję m.in. jest certyfikowanym sommelierem.

Skład bananów - grupa kulinarna

Oprogramowanie KQS.store