Placeholder

  • Placeholder
  • Placeholder

2025-09-19 | Kurs kulinarny: kaczka

350,00 zł

Opis produktu

Jak wykorzystać całą kaczkę tak, by nic się nie zmarnowało? Gdzie kupować, na co zwracać uwagę, którą część lepiej upiec, a którą usmażyć, a na której przygotować absolutnie aromatyczny rosół? Na te i na wiele innych pytań odnośnie dostojnego ptaka odpowie Sebastian Wilczek. Doświadczony trener i kucharz, fan polskiej kuchni i entuzjasta zabawy smakiem. Podczas naszego szkolenia poznamy budowę kaczki i rozbierzemy ją na elementy. Każdą z części wykorzystamy do innego dania. Usmażymy perfekcyjne piersi, nogi potraktujemy francuską metodą confit, z której powstanie miękkie mięso do kanapek i ziołowy smalczyk. Na korpusie natomiast ugotujemy pełen aromatu rosół. Nic się nie zmarnuje!

Nad kaczką pochylimy się z Sebastianem Wilczkiem, dla którego nie ma rzeczy niemożliwych. Doświadczony trener i kucharz, między innymi w Baest, Water&Wine, Neon, Frantoio di Riva, L’Arc Varsovie. Uwielbia polską kuchnię i umiejętnie bawi się jej smakami łącząc je w wyśmienite dania fusion.

Na szkoleniach kursanci pracują w maksymalnie 3-osobowych grupach i każdy z uczestników bierze czynny udział w przygotowaniu wszystkich potraw. Dzięki temu podziałowi w trakcie 4-godzinnego kursu jesteśmy w stanie przekazać całą niezbędną wiedzę oraz przyrządzić określoną liczbę dań.

RozwińZwiń Opis

Program

  • Miejsce: Skład Bananów, ul. Postępu 5, Warszawa
  • Termin: 19 września 2025, piątek, godz. 18:30
  • Czas trwania: 4 godziny
  • Grupa: 8-16 osób

Zajęcia praktyczne:

•    Rozbiór kaczki na elementy – jak wykorzystać całą kaczkę
•    Rosół z pieczonego korpusu kaczki z ręcznie robionym makaronem
•    Perfekcyjna pierś z kaczki z patelni z czosnkiem i tymiankiem serwowana ze świeżym pieczywem
•    Confitowanie nóg z kaczki
•    Kanapka z nogą kaczki confit z warzywami i ziołowym majonezem
•    Rilletes, czyli aromatyczny smalczyk z kaczki – do zabrania w słoiczkach do domu

W ramach szkolenia otrzymasz:

• Materiały szkoleniowe z przepisami w wersji elektronicznej
• Gorące napoje (trzy rodzaje herbat liściastych, aromatyczna kawa)
• Orzeźwiającą wodę z sezonowymi owocami i ziołami
• Lampkę wina
• Fartuch na czas szkolenia
• Bezpłatne miejsce parkingowe na czas szkolenia
* W trosce o środowisko zachęcamy do zabrania własnych pojemników wynosowych

Szkolenie poprowadzi

Sebastian Wilczek

Szef kuchni z Warszawy, który uczył się w najlepszych restauracjach w kraju i za granicą. Gotowanie to jego największa pasja. W kuchni stawia na produkt i różnorodność. Eksperymentuje, miksuje, smakuje. Na jego warsztatach na pewno nie będziecie się nudzić.

Skład bananów - grupa kulinarna

Oprogramowanie KQS.store