Placeholder

  • Placeholder
  • Placeholder

2025-06-15 | Kurs sushi dla sushimaniaków

350,00 zł

Opis produktu

Podczas naszych warsztatów sushi poznacie drugi stopień wtajemniczenia, czyli wszystko to, co każdy sushi maniak musi wiedzieć! Mniej znane, oryginalne formy, niebanalne składniki i dodatki. Nasi sushimasterzy zaprezentują Wam prawdziwe małe dzieła sztuki na talerzu. Zapoznacie się również z kuchnią gorącą, czyli popularną tempurą, słodkim sosem ajtsuke czy sushi na ciepło.

Nasze warsztaty w szczególności dedykujemy osobom, które mają doświadczenie w tworzeniu sushi lub uczestniczyły już w naszym szkoleniu podstawowym "Czas Sushi".

Kurs może być zrealizowany w ramach pakietu azjatyckiego.

Na szkoleniach kursanci pracują w maksymalnie 3-osobowych grupach i każdy z uczestników bierze czynny udział w przygotowaniu wszystkich potraw. Dzięki temu podziałowi w trakcie 4-godzinnego kursu jesteśmy w stanie przekazać całą niezbędną wiedzę oraz przyrządzić określoną liczbę dań.

 

RozwińZwiń Opis

Program

  • Miejsce: Skład Bananów, ul. Postępu 5, Warszawa
  • Termin: 15 czerwca 2025, niedziela, godz. 13:00
  • Czas trwania: 4 godziny
  • Grupa: 8-16 osób

Zajęcia praktyczne:

1. Formy Sushi:
• Tempura sake yaki - Bardzo lubiana w Polsce forma sushi podawana na ciepło. Futo maki z pieczonym łososiem, serkiem Philadelphia, całe panierowane w panko, smażone na złoto
• Ura Maki ebi tempura - Ciekawa forma z krewetką smażoną w tempurze, Shichimi togarashi czyli japońską przyprawą siedmiu smaków oraz majonezem
• Fukusa sushi - Bardzo stara, japońska forma w kształcie sakiewki z naleśnika tamago, nadziewana tykwą kanpio, czarnym sezamem oraz grzybami shitake duszonymi w słodkim sosie ajitsuke
• Gunkan sushi - czyli okręt wojenny. Ciekawe połączenie nigiri sushi z maki sushi, formowane w kształt małych łódeczek, nadziewane ikrą z latającej ryby tobiko oraz pastą z tuńczyka
• Temaki - jak głosi legenda, sushi wymyślone specjalnie dla japońskiej mafii Yakuzy. Sushi w formie rożków, które można swobodnie jeść jednocześnie grając w pokera
• Inari - Klasyczna ekskluzywna pozycja. Sushi w postaci smażonej kieszonki tofu nadziewanej ryżem z różnymi dodatkami. W Japonii Inari sushi podaje się na deser jako ukoronowanie posiłku
2. Kuchnia gorąca:
• Tempura - Trzecie obok sushi i makaronu soba najważniejsze japońskie danie. Podczas kursu nauczymy Was tajników przygotowywania ciasta na tempurę, sposobów jej smażenia i podawania
• Technika ajtsuke - Niezwykle ciekawa technika duszenia produktów w sosie robionym na bazie sosu sojowego i słodkiego wina ryżowego. Dzięki tej technice Wasze sushi nabierze nowego ciekawe smaku, wzbogacicie je też o nowe składniki tak jak grzyby, marchewka, korzeń łopianu czy duszony szczypiorek
• Technika Fry/Katsu - Bardzo popularna w Japonii technika przygotowywania mięs i owoców morza. Dzięki poznaniu jej tajników będziecie umieli przygotować sushi na ciepło oraz zrobić japońskiego... kotleta schabowego

W ramach szkolenia otrzymasz:

• Materiały szkoleniowe z przepisami w wersji elektronicznej
• Gorące napoje (trzy rodzaje herbat liściastych, aromatyczna kawa)
• Orzeźwiającą wodę z sezonowymi owocami i ziołami
• Fartuch na czas szkolenia
• Bezpłatne miejsce parkingowe na czas szkolenia
• Kieliszek słodkiego japońskiego wina 
* W trosce o środowisko zachęcamy do zabrania własnych pojemników wynosowych

Szkolenie poprowadzi

Gaweł Stefanowicz

Tworzeniem sushi zajmuje się od 15 lat. Obecnie związany z Tomo Sushi. W swojej szkole stawia na praktykę – sushi robią ręce i głowa. Jego cierpliwość i precyzja wzbudzają uznanie wśród mistrzów. Dla niego najważniejsza jest osoba, dla której przygotowuje sushi, oraz jej oczekiwania dotyczące smaku.

Skład bananów - grupa kulinarna

Oprogramowanie KQS.store