Placeholder

  • Placeholder
  • Placeholder

2025-06-12 | Kurs kuchni arabskiej

  • Dostępność:

    Jest – dostępne w Składzie Bananów

350,00 zł

Opis produktu

"My żyjemy po to by jeść, a nie jemy by żyć"

Zapraszamy serdecznie na kurs kuchni arabskiej – podróż w głąb niezwykłej kultury kulinarnej krajów świata arabskiego. Podczas części teoretycznej wprowadzimy Was w sekrety bliskowschodniej kultury, której poznanie jest niezbędne do zrozumienia tamtejszej kuchni. Opowiemy o najczęściej używanych składnikach, a wśród nich także o takich, o których usłyszycie po raz pierwszy. W trakcie naszego kursu poznacie produkty, techniki gotowania, tradycje kulinarne oraz samodzielnie przyrządzicie najpopularniejsze z arabskich dań.

Na szkoleniach kursanci pracują w maksymalnie 3-osobowych grupach i każdy z uczestników bierze czynny udział w przygotowaniu wszystkich potraw. Dzięki temu podziałowi w trakcie 4-godzinnego kursu jesteśmy w stanie przekazać całą niezbędną wiedzę oraz przyrządzić określoną liczbę dań.

 

RozwińZwiń Opis

Program

  • Miejsce: Skład Bananów, ul. Postępu 5, Warszawa
  • Termin: 12 czerwca 2025, czwartek, godz. 18:30
  • Czas trwania: 4 godziny
  • Grupa: 8-16 osób

Zajęcia praktyczne:

• Chleb arabski  
• Muhammara - syryjska pasta z pieczonej papryki i orzechów włoskich   
• Falaffel - klasyczne kotleciki z ciecierzycy   
• Tabbouleh- sałatka z pomidorów, kaszy bulgur i pestek granatu    
• Kefa - kulki z mielonej wołowiny z okrą i ciecierzycą w sosie pomidorowym   
• Muhalabiyah -  pudding mleczny z wodą różaną i pomarańczową

• Materiały szkoleniowe z przepisami w wersji elektronicznej
• Gorące napoje (trzy rodzaje herbat liściastych, aromatyczna kawa)
• Orzeźwiającą wodę z sezonowymi owocami i ziołami
• Fartuch na czas szkolenia
• Bezpłatne miejsce parkingowe na czas szkolenia
* W trosce o środowisko zachęcamy do zabrania własnych pojemników wynosowych

Szkolenie poprowadzi

Dorota i Jalil Hadrami

Polsko-marokańskie małżeństwo. On przez wiele lat pracował jako szef kuchni w restauracjach w Marakeszu i w Polsce. Ona jest specjalistką kultury Maroka i znawczynią kuchni marokańskiej. Oboje kuchnię arabska mają we krwi i chętnie zabiorą Was w niezwykłą kulinarną podróż pełną aromatycznych przypraw.

Skład bananów - grupa kulinarna

Oprogramowanie KQS.store