Grzyby Słomiane w Zalewie (Straw Mushroom) 425g Jefi/Daimond/KS
-
Dostępność:
Jest – dostępne w Składzie Bananów
-
Producent:
Opis produktu
Straw mushrooms (z tajskiego: Hed Faang), grass mushrooms, grzyby słomiane, grzyby trawne, pochwiaki, volvariella - wszystkie te nazwy dotyczą tych pysznych grzybków tajskich.
Pochwiaki są powszechnie stosowane w kuchni tajskiej. Można dostać je w postaci suszonej, lub puszkowanej, w Tajlandii zaś świeże. Z wyglądu bardziej przypominają małe kuleczki, aniżeli grzyby. Dopiero po przepołowieniu widać strukturę małego grzybka. Zbierane są te młode, jeszcze "nieotwarte", stąd nazwa pochwiaki.
Duże, rozwinięte już grzyby, porastające słomę ryżową, często mylone są z trującymi death cap (czapki śmierci), dlatego nie polecamy podczas podróży do Krainy Uśmiechu porwać się na zbiory dziko rosnących Hed Faang :)
Te w puszce poddane już zostały obróbce termicznej, dlatego nie trzeba ich gotować, a jedynie podgrzać. Swoje zastosowanie znajdą w potrawach typu stir-fry, w szczególności jednak w zupach, jak np. Tom Yum.
Skład: woda, grzyby słomiane (trawne), sól, przeciwutleniacz: kwas ascorbinowy.
Waga: 425g.