Glony Wakame / Miyeok (Dried Wakame Seaweed) 50g
-
Dostępność:
2-3 dni
Opis produktu
Rozdrobnione na kawałki algi brunatne (głównie Undaria pinnatifida). Glony uzyskiwane z hodowli oceanicznych są myte, potem podgrzewane do temp. 80 st. C na ok. 1 min., następnie szybko schładzane wodą. W rezultacie uzyskują żywy zielony kolor. Odsączone z nadmiaru wody, są cięte mechanicznie na drobne kawałki i suszone w suszarkach rotacyjno-przepływowych. Wakame są bogate w białka, sód, żelazo, potas, wapń (posiadają go 15 razy więcej niż mleko) i wiaminy B1, B2, B3, B6, B12. Wśród Japonek stosujących dietę bogatą w algi brunatne odnotowano niższy wskaźnik zachorowań na raka piersi. Wakame w smaku przypominają ostrygi. Stosowane są do sporządzania sałatek, szczególnie jednak nadają się do zup i bulionów, ale również jako dekoracyjny dodatek do potraw. Najpopularniejszym daniem w japońskich restauracjach jest wakame soba - makaron gryczany z glonami wakame. Glony przez użyciem należy namoczyć w zimnej wodzie (zwiększają objętość ok. 10-krotnie).
Skład: glony Wakame.
Waga: 50 g.