Placeholder

  • Placeholder
  • Placeholder

Czarny Krem Balsamiczny 250ml

  • Dostępność:

    Jest – dostępne w Składzie Bananów

  • Producent:

    Casa Rinaldi

24,00 zł

Opis produktu

Gęsty czarny krem balsamiczny. W smaku jest taki sam jak ocet balsamiczny, jednak jest od niego dużo bardziej gęsty. Krem (koncentrat) powstaje z octu przez odparowanie. Doskonale nadaje się do przyprawiania i zdobienia potraw mięsnych, rybnych, warzywnych oraz lodów i truskawek.

Prawdziwy sekret dobrego octu balsamicznego ukryty jest w starym przepisie, który wymaga długiego procesu produkcji. Okres dojrzewania octu balsamicznego trwa minimum 12 lat, lecz octy 20-letnie i starsze też nie są rzadkie. Jeżeli okres dojrzewania trwa dłużej niż 25 lat, ocet jest określany jako extra vecchio.
Ocet balsamiczny jest ciemnego, świetlano brązowego koloru, o przenikliwym i silnym aromacie, przyjemnej i harmonijnej kwasowości i słodko-kwaśnym smaku. Jest gęsty, aczkolwiek płynny.

Historia octu balsamicznego sięga czasów Juliusza Cezara. Prawdziwą popularność zyskał w wieku XIV za sprawą książęcego rodu d?Este, który rządził księstwem Modeny i Reggio Emilia. Alfonso I d?Este, książę Modeny wykorzystywał swoją własną siedzibę do produkcji octu. Wtedy to rozpowszechnił się zwyczaj ofiarowywania octu balsamicznego ważnym osobistościom. Określenie ?balsamiczny? pojawiło się po raz pierwszy w 1747 roku, w rejestrze winobrań i sprzedaży win. Legenda głosi, iż ocet balsamiczny wykorzystywany był na różne dolegliwości, m.in. bóle żołądka, stosowano go również jako środek dezynfekujący lub na jego bazie wytwarzano leki stosowane podczas epidemii dżumy w XVII w. W obecnych czasach ocet balsamiczny z Modeny stosowany jest jako dodatek do dań z ryb, mięsa, warzyw i sałatek.

RozwińZwiń Opis

skład

zagęszczony moszcz winogronowy, ocet balsamiczny z Modeny (Aceto Balsamico di Modena IGP) 20% (ocet winny, zagęszczony moszcz winogronowy, barwnik: E150d) modyfikowana skrobia kukurydziana. Zawiera siarczyny.

kraj pochodzenia

Włochy

waga

250ml

przechowywanie

przechowuj w suchym i chłodnym miejscu

Co klienci kupowali razem z tym produktem?

 Marynata Teriyaki Do Żeberek (Instant Teriyaki Sauce Mix for Spareribs) Lobo 50g

Marynata Teriyaki Do Żeberek (Instant Teriyaki Sauce Mix for Spareribs) Lobo 50g

Najlepsza opcja do pieczonych lub grillowanych żeberek

 Ryż Nishiki Musenmai 500g (Rozważany) [Idealny do Sushi]

Ryż Nishiki Musenmai 500g (Rozważany) [Idealny do Sushi]

Nishiki Musenmai, jest uznawany za najdoskonalszy z kleistych ryży średnio ziarnistych typu calrose.

 Pasta Tom Yum 30g Lobo

Pasta Tom Yum 30g Lobo

Pasta Tom Yum Lobo 30g

 Asafetyda Asafoetida Asafetida | Hing 100g Vandevi

Asafetyda Asafoetida Asafetida | Hing 100g Vandevi

Asafetyda - przyprawa niezbędna w kuchni indyjskiej.

 Majonez Japoński 500g

Majonez Japoński 500g

Niezastąpione uzupełnienie do rolek sushi


Skład bananów - grupa kulinarna

Oprogramowanie KQS.store