Parmigiano Reggiano DOP klinek 200g
-
Dostępność:
4-5 dni
-
Producent:
Opis produktu
Ser Parmigiano Reggiano.
Pierwsze wzmianki na temat Parmigiano Reggiano odnajdujemy u autora "Dekameronu", Giovanniego Boccaccia.
Ser ma prawo nosić nazwę Parmigiano Reggiano tylko i wyłącznie wtedy, gdy jest produkowany w prowincjach: Parma, Reggio Emilia, Modena, Mantua i Bolonia.
Do dnia dzisiejszego przestrzegane są tradycyjne metody wytwarzania. Krowy karmione są wyłącznie świeżą trawą, w procesie produkcji zabronione jest stosowanie kontrenzymów. Dzięki takiemu procesowi powstawania ser charakteryzuje się jasno-słomkowym kolorem, drobnoziarnistą konsystencją z bardzo małymi oczkami i delikatnym smakiem.
Produkty oznaczone symbolem DOP (denominazione di origine protetta - oznaczenie chronionego, nadzorowanego pochodzenia) cechuje wysoka jakość lub inne wyjątkowe cechy, które są bezpośrednio związane z danym regionem, np.: położeniem geograficznym, metodami produkcji, tradycjami itp. Dzięki połączeniu tych elementów odtworzenie tego produktu jest niemożliwe w innym regionie. Symbol ten przyznawany jest przez Unię Europejską.
Waga: 200 g.