Placeholder

  • Placeholder
  • Placeholder

Grzyby Mun (Cloud Ear Fungus) 100g

  • Dostępność:

    Jest – dostępne w Składzie Bananów

8,00 zł

Opis produktu

Grzyby suszone Mun (Black Fungus, Wood Ear, Mu Er, łac. Auricularia Polytricha)

Chyba najpopularniejszy w Azji grzyb wykorzystywany w kuchni. Ma kształt pofałdowanej miseczki i charakteryzuje się delikatnym, grzybowym smakiem. Doskonale chłonie smak innych składników potrawy, nie wybijając się swoim aromatem ponad główną nutę potrawy. Po ugotowaniu nabiera specyficznej, chrupkiej konsystencji.
Sposób użycia: moczyć w wodzie ok. 20 minut (namoczony grzyb powiększa się co najmniej pięć razy), a następnie dodać do potrawy w czasie gotowania lub smażenia.
Grzyby Mun dodawane są do zup i sosów. Przede wszystkim z powodu swojej charakterystycznej, chrupkiej konsystencji. Mają też doskonałe właściwości lecznicze, od wieków wykorzystywane w chińskiej medycynie ludowej. Chińczycy uważają, że ich systematyczne spożywane poprawia ogólną kondycję człowieka, łagodzi kaszel i ułatwia oddychanie w chorobach płuc. Jednak najważniejszą właściwością grzybka jest jego wpływ na zmniejszanie krzepliwość krwi i poprawę krążenia, co potwierdzają współczesne badania. Prawdopodobnie ta cecha powoduje zaskakująco mały poziom zachorowań na chorobę wieńcową w Chinach.

RozwińZwiń Opis

Co klienci kupowali razem z tym produktem?

 Kwaszone Suszone "Śliwki" Japońskie | Umeboshi 150g

Kwaszone Suszone "Śliwki" Japońskie | Umeboshi 150g

Kwaszone śliwki japońskie Ume Oishiyo (梅干) to szczególny rodzaj pikli, podawany często jako przystawka do ryżu i sushi.

 Olej Chilli (Chilli Oil) 207ml Lee Kum Kee

Olej Chilli (Chilli Oil) 207ml Lee Kum Kee

Olej chili nadaje potrawie nie tylko ostrości, ale także bogatego aromatu.

 Herbata Zielona Gunpowder 125g

Herbata Zielona Gunpowder 125g

Gun powder jest zieloną herbatą wyglądem przypominającą proch strzelniczy.


Skład bananów - grupa kulinarna

Oprogramowanie KQS.store