Grzyby Mun Kawałki (Cloud Ear Fungus) 100g
-
Dostępność:
Jest – dostępne w Składzie Bananów
Opis produktu
Grzyby suszone Mun (Black Fungus, Wood Ear, Mu Er, łac. Auricularia Polytricha)
Chyba najpopularniejszy w Azji grzyb wykorzystywany w kuchni. Ma kształt pofałdowanej miseczki i charakteryzuje się delikatnym, grzybowym smakiem. Doskonale chłonie smak innych składników potrawy, nie wybijając się swoim aromatem ponad główną nutę potrawy. Po ugotowaniu nabiera specyficznej, chrupkiej konsystencji.
Sposób użycia: moczyć w wodzie ok. 20 minut (namoczony grzyb powiększa się co najmniej pięć razy), a następnie dodać do potrawy w czasie gotowania lub smażenia.
Grzyby Mun dodawane są do zup i sosów. Przede wszystkim z powodu swojej charakterystycznej, chrupkiej konsystencji. Mają też doskonałe właściwości lecznicze, od wieków wykorzystywane w chińskiej medycynie ludowej. Chińczycy uważają, że ich systematyczne spożywane poprawia ogólną kondycję człowieka, łagodzi kaszel i ułatwia oddychanie w chorobach płuc. Jednak najważniejszą właściwością grzybka jest jego wpływ na zmniejszanie krzepliwość krwi i poprawę krążenia, co potwierdzają współczesne badania. Prawdopodobnie ta cecha powoduje zaskakująco mały poziom zachorowań na chorobę wieńcową w Chinach.