Fasola Czarna Cała 3kg La Sierra
-
Dostępność:
3-5 dni
-
Producent:
Opis produktu
Fasola zajmuje niezwykle ważne miejsce w jadłospisie Meksyku. Jest drugim podstawowym produktem zaraz po kukurydzy. W Meksyku rośnie około 20 jej odmian, jednak najpopularniejsza jest czarna fasola, którą spożywa się gotowaną z aromatycznymi ziołami lub zmieloną po ugotowaniu, w postaci pasty. Bardzo często łączy się ją z różnymi rodzajami mięs i warzywami. Z pasty fasolowej, połączonej z cebulą, śmietaną i podsmażoną słoniną powstaje tradycyjna, znakomita ?sopa de frijoles Negros? (zupa z czarnej fasoli). Jeśli usmażymy czarną fasolę, z dodatkiem cebuli, chilli, śmietany, żółtego sera lub słoniny, otrzymamy frijoles refitos (smażoną fasolę) ? bazę, na której możemy przygotować różnorodne dania, np. nadzienie do rajas (nadziewanych miękkich tortilli) lub buritos.
Skład: czarna fasola, woda, cebula, sól jodowa, pomidor, chilli Jalapeno, olej roślinny, smalec i przyprawy.