skład
chili, czosnek, trawa cytrynowa, galangal, sól, przyprawy (kolendra, kardamon, goździki) pasta krewetkowa (krewetki, sól). Produkt może zawierać śladowe ilości ryb.
Dostępność:
Jest – dostępne w Składzie Bananów
Producent:
Tajska pasta curry Massaman do przyrządzenia dania o tej samej nazwie – massaman curry.
Historia massaman curry w Tajlandi sięga XVII wieku i od tamtej pory danie to przyjęło się na stałe w kulturze kulinarnej Krainy Uśmiechu. Massaman curry znaczy „the curry of the Muslim”, czyli curry muzułmańskie. Najlepsze wersje zjecie w południowej części Kraju, która jest zdecydowanie najbardziej muzułmańska. W Tajlandii massaman curry to danie zarezerwowane na szczególne okazje lub święta religijne.
Danie to w wersji oryginalnej przygotowuje się z kurczaka, wołowiny, jagnięciny, baraniny lub koziny. Niekiedy mięso obsmaża się w pierwszej kolejności w maśle lub smalcu, następnie dusi się je w przyprawach i mleku kokosowym.
W krajach arabskich do massaman curry dodaje się migdały, orzechy czy też rodzynki, a przodującym smakiem jest kwaśny.
Tajska adaptacja potrawy zawiera w sobie pastę krewetkową, trawę cytrynową i tamarynd. Popularnymi dodatkami są ziemniaki i ananas.
Do przygotowania massaman curry w domu potrzebować będziesz: pasty massaman curry, mleka kokosowego, sosu rybnego, pasty krewetkowej (opcjonalnie, jeśli lubisz), tamaryndu, cukru palmowego, tajskiej bazylii, trawy cytrynowej, cynamonu i kardamonu. W „zwykłym” sklepie dokup mięso, ziemniaki i szalotki:)
chili, czosnek, trawa cytrynowa, galangal, sól, przyprawy (kolendra, kardamon, goździki) pasta krewetkowa (krewetki, sól). Produkt może zawierać śladowe ilości ryb.
Tajlandia
50g
po otwarciu przechowuj w lodówce