Placeholder

  • Placeholder
  • Placeholder

Pasta Masman / Massaman / Matsaman Curry 50g Lobo

  • Dostępność:

    Jest – dostępne w Składzie Bananów

  • Producent:

    Lobo

5,50 zł

Opis produktu

Tajska pasta curry Massaman do przyrządzenia dania o tej samej nazwie – massaman curry.

Historia massaman curry w Tajlandi sięga XVII wieku i od tamtej pory danie to przyjęło się na stałe w kulturze kulinarnej Krainy Uśmiechu.  Massaman curry znaczy „the curry of the Muslim”, czyli curry muzułmańskie. Najlepsze wersje zjecie w południowej części Kraju, która jest zdecydowanie najbardziej muzułmańska. W Tajlandii massaman curry to danie zarezerwowane na szczególne okazje lub święta religijne.

Danie to w wersji oryginalnej przygotowuje się z kurczaka, wołowiny, jagnięciny, baraniny lub koziny. Niekiedy mięso obsmaża się w pierwszej kolejności w maśle lub smalcu, następnie dusi się je w przyprawach i mleku kokosowym.

W krajach arabskich do massaman curry dodaje się migdały, orzechy czy też rodzynki, a przodującym smakiem jest kwaśny.

Tajska adaptacja potrawy zawiera w sobie pastę krewetkową, trawę cytrynową i tamarynd. Popularnymi dodatkami są ziemniaki i ananas.

Do przygotowania massaman curry w domu potrzebować będziesz: pasty massaman curry, mleka kokosowegososu rybnegopasty krewetkowej (opcjonalnie, jeśli lubisz), tamarynducukru palmowegotajskiej bazyliitrawy cytrynowejcynamonu i kardamonu. W „zwykłym” sklepie dokup mięso, ziemniaki i szalotki:)

 

RozwińZwiń Opis

skład

chili, czosnek, trawa cytrynowa, galangal, sól, przyprawy (kolendra, kardamon, goździki) pasta krewetkowa (krewetki, sól). Produkt może zawierać śladowe ilości ryb.

kraj pochodzenia

Tajlandia

waga lub pojemność lub pojemność/waga - usuń niepotrzebne:) 

50g

przechowywanie

po otwarciu przechowuj w lodówce

Co klienci kupowali razem z tym produktem?

 Ryż Nishiki Musenmai 500g (Rozważany) [Idealny do Sushi]

Ryż Nishiki Musenmai 500g (Rozważany) [Idealny do Sushi]

Nishiki Musenmai, jest uznawany za najdoskonalszy z kleistych ryży średnio ziarnistych typu calrose.

 Mieszanka Przypraw do Dań z Soczewicy (Spices Blend for Lentils) | Arhar Dal Masala 100g MDH

Mieszanka Przypraw do Dań z Soczewicy (Spices Blend for Lentils) | Arhar Dal Masala 100g MDH

Arhar Dal Masala to indyjska mieszanka przypraw do dań z soczewicy.

 Napój Jarritos Mango 370ml

Napój Jarritos Mango 370ml

Napój gazowany o smaku mango.

 Liście bananowca 454g [PRODUKT MROŻONY]

Liście bananowca 454g [PRODUKT MROŻONY]

Posłużą jako naczynie, etniczny talerz, zabezpieczą i oddadzą smak daniom z grilla

 Glutaminian Sodu99% 200g Ajinomoto

Glutaminian Sodu99% 200g Ajinomoto

Sól kwasu glutaminowego. Produkt wyizolowany z wodorostów - kwas glutaminowy połączony z zasadą sodową, podstawowa przyprawa kuchni japońskiej. Charakterystyczny smak umami (jap. wyśmienity, smakowity), czyli tzw. piąty smak.


Skład bananów - grupa kulinarna

Oprogramowanie KQS.store