skład
tamarynd 92%, woda, sól, regulator kwasowości E330, konserwant E202, E211
Producent:
Produkt archiwalny
Pasta tamaryndowa (Nam-ma-kham-phiak). Owoce tamaryndowca używane są w całym regionie Azji w takim samym celu, jak w Europie ocet winny czy sok z cytryny. To tropikalne drzewo o pierzastych liściach osiąga wysokość do 20 metrów, a jego owoce mają kształt sporych strąków. Czasami sprzedawane są luzem, ale najpopularniejszą postacią jest puree uformowane w kostki lub gotowa do użycia pasta. Szczelnie owinięte, dobrze przechowują się w chłodnym miejscu.
Pasta tamaryndowa charakteryzuje się słodkim, lekko cierpkim i zarazem kwaskowatym smakiem. Kwaśność pasty tamaryndowej jest bardzo owocowa i rześka.
tamarynd 92%, woda, sól, regulator kwasowości E330, konserwant E202, E211
Tajlandia
250ml
przechowuj w suchym i ciemnym miejscu