Czerwony Krem Balsamiczny 250ml
-
Dostępność:
Jest – dostępne w Składzie Bananów
-
Producent:
Opis produktu
Gęsty czerwony krem balsamiczny. W smaku jest taki sam jak ocet balsamiczny, jednak jest od niego dużo bardziej gęsty. Krem (koncentrat) powstaje z octu przez odparowanie. Doskonale nadaje się do przyprawiania i zdobienia potraw mięsnych, rybnych, warzywnych oraz lodów i truskawek.
Prawdziwy sekret dobrego octu balsamicznego ukryty jest w starym przepisie, który wymaga długiego procesu tworzenia. Okres dojrzewania octu balsamicznego trwa minimum 12 lat, lecz octy 20 letnie i starsze też nie są rzadkie. Jeżeli okres dojrzewania trwa dłużej niż 25 lat, ocet jest określany jako extravecchio.
Ocet balsamiczny jest ciemnego, świetlanego brązowego koloru, o przenikliwym i silnym aromacie, przyjemnej i harmonijnej kwasowości i słodko-kwaśnym smaku. Krem balsamiczny jest to odparowany ocet winny, którego konsystencja i smak przypomina ocet balsamiczny produkowany metodą tradycyjną.
Historia octu balsamicznego sięga czasów Juliusza Cezara. Prawdziwą popularność zyskał w wieku XIV za sprawą książęcego rodu d'Este, który rządził księstwem Modeny i Reggio Emilia. Alfonso I d'Este, Książe Modeny wykorzystywał swoją własną siedzibę do produkcji octu. Wtedy to rozpowszechnił się zwyczaj ofiarowywania octu balsamicznego ważnym osobistościom. Określenie balsamiczny pojawiło się po raz pierwszy w 1747 roku w rejestrze winobrań i sprzedaży win. Legenda głosi, iż ocet balsamiczny wykorzystywany był na różne dolegliwości, m. in. bóle żołądka, stosowano go również jako środek dezynfekujący lub na jego bazie wytwarzano leki stosowane podczas epidemii dżumy w XVII w. W obecnych czasach ocet balsamiczny z Modeny stosowany jest jako dodatek do dań z ryb, mięsa, warzyw i sałatek.
Pojemność: 250 ml