skład
mąka ryżowa, woda
Dostępność:
Jest – dostępne w Składzie Bananów
Makaron ryżowy niti typu Vermicelli to cienki makaron, który wykorzystuje się do dań wietnamskich, np. Bun Bo Nam Bo, tajskich, np. wszystkich zup Guay Tiew, a także chińskich, powszechnie do smażenia i gotowania.
Makarony w Tajlandii pojawiły się za sprawą chińskich kupców, już w okresie Ajuttaji. Od tamtego czasu Tajowie produkują własne makarony, dokładnie takimi samymi sposobami jak Chińczycy.
W pierwszym etapie produkcji makaronu ryżowego, namacza się ryż na całą noc, następnie mieli się go na gładką mączkę. Tak uzyskaną mączkę rozprasowuje się na materiale rozciągniętym nad parującą wodą. W momencie zagotowania wody, kotły zamyka się przykrywą i w ten oto sposób otrzymujemy świeży makaron ryżowy, który pozostawia się do wystygnięcia.
Pozostaje już tylko proces suszenia i cięcia makaronu na dowolną szerokość.
Makaron vermicelli charakteryzuje się bardzo cienkimi nitkami (jak makaron sojowy vermicelii), ale po obróbce termicznej uzyskuje biały kolor i jest znacznie bardziej treściwy.
Przed użyciem makaron należy namoczyć w zimnej wodzie przez ok. 1/2h.
mąka ryżowa, woda
Tajlandia
400g
przechowuj w suchym miejscu