Udon Makaron Świeży (Fresh Udon Noodles) 200g
-
Dostępność:
Jest – dostępne w Składzie Bananów
Opis produktu
Udon w parze z Sobą są symbolami japońskiej "kultury makaronowej". Udon przygotowywany jest z mąki pszennej. Nitki świeżego są białe, błyszczące i grube. Sprawiają wrażenie aksamitnych i śliskich. W wersji suszonej nitki mogą być płaskie, kwadratowe lub okrągłe. Udon ma niewyraźny smak - charakter nada mu bulion lub sos do maczania. Przygotowuję się go trzema metodami, zawsze jednak po uprzednim ugotowaniu: można podawać go z gorącą zupą, na ciepło lub zimno z sosem do maczania lub podsmażać z innymi składnikami.
Makaron Udon sporządza się z mąki pszennej, wody i soli. Japończycy rozróżniają cztery stopnie gradacji mąki, przez wzgląd na zawartość białka: mąka chlebowa (13% zawartości białka) o wysokiej zawartości glutenu, mąka o zawartości podwyższonej (11%), średniej (9%) i tortowa (7%) Udon wyrabia się z mąki, która zawiera 9% białka.
Skład: mąka pszenna (84,26%), skrobia z tapioki modyfikowanej (10,11%), gluten (1,35%), olej kukurydziany (1,15%), naturalny konserwant: kwas mlekowy (E270), ocet (0,27%).
Waga: 200 g