Tom Khaa Gai [Przepis + Zestaw Produktów]
-
Dostępność:
3-5 dni
Opis produktu
Przykład tajskiego sposobu życia w harmonii z naturą, gdzie produkty spożywcze posiadają właściwości lecznicze, a żywność jest traktowana jako lekarstwo. W kuchni tajskiej używa się dużych ilości ziół dla podniesienia walorów smakowych i zachowania zdrowia.
Przepis na 2 porcje
- 100g filetów z kurczaka pokrojonych w paski
- 200ml mleka kokosowego Chaokoh
- 200ml wody
- 1 tajska papryczka chilli
- 2cm świeżego korzenia galangalu
- 2cm świeżego korzenia imbiru
- 3-4 liście limety kaffir
- 1/2 łodygi trawy cytrynowej
- 1ł pasty Tom Khaa
- 2ł soku z limonki
- 1ł cukru palmowego
- 2ł sosu rybnego
- Kilka grzybów pochwiaków przeciętych na pół
- Tajska kolendra
Przygotowanie:
1.Kurczaka pokrój w cienkie paski. Umyte korzenie imbiru i galangalu pokrój w plastry, trawę cytrynową ponacinaj, lub zmiażdż trzonkiem noża. Liście limety kaffir porwij.
2.Zagotuj mleko z pastą, dokładnie rozprowadzając ją do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodaj kurczaka, galangal, trawę cytrynową, porwane liście limety - zagotuj.
3.Dodaj wodę, sos rybny, cukier, sok z limonki i grzyby.
4.Przed podaniem dodaj chilli i liście kolendry.
Smacznego!
ZESTAW PRODUKTÓW "TOM KHAA GAI" ZAWIERA:
.
Mleko kokosowe ChaoKoh | 1L |
Tajskie papryczki chilli | 10g |
Galangal | 50g |
Suszone liście limety Kaffir | 25g |
Trawa cytrynowa | 50g |
Pasta Tom Khaa | 400g |
Cukier palmowy | 200g |
Sos rybny | 200ml |
Straw Mushrooms | 425g |
Tajska kolendra | 50g |