Ostro - kwaśna zupa Tom Yum Goong - przepis + zestaw produktów
-
Dostępność:
3-5 dni
Opis produktu
Jedno z najbardziej znanych dań w kraju i za granicą, jest dla odwiedzających ten kraj synonimem Tajlandii i tajskiej kuchni. Silnie wyczuwalna nuta ziołowa i esencjonalny smak zniewalają tych, którzy próbują tej potrawy po raz pierwszy, a ci, którzy już ją znają, pozostają jej wierni przez długie lata.
Przepis na 2 porcje

- 400ml bulionu, np. Tom Yum
- 4 tajskie papryczki chilli
- 3cm świeżego korzenia galangalu
- 3cm świeżego korzenia imbiru - 3-4 liście limety kaffir
- 1 łodyga trawy cytrynowej
- 1,5ł pasty Tom Yum
- 2ł soku z limonki
- 2ł cukru palmowego
- 2ł sosu rybnego
- Kilka grzybów pochwiaków (Straw Mushrooms) przeciętych na pół
- Tajska kolendra
Przygotowanie:
1.Umyte korzenie imbiru i galangalu pokrój w paski. Trawę cytrynową ponacinaj lub zmiażdż trzonkiem noża. Liście limety kaffir porwij.
2.Bulion doprowadź do wrzenia, dodaj pastę, sos rybny, grzyby, liście, trawę cytrynową, imbir i galangal, gotuj chwilę i dodaj krewetki. Gdy zaczną zmieniać kolor dodaj cukier, sok z limonki i chilli drobno posiekaną (jeśli chcesz, by była mniej pikantna, oczyść papryczkę z nasion).
3.Przed podaniem posyp świeżymi liśćmi kolendry.
Smacznego!
ZESTAW PRODUKTÓW "TOM YUM GOONG" ZAWIERA: .
Krewetki królewskie 31/40 obrane | 1kg |
Tajskie papryczki chilli | 10g |
Galangal | 50g |
Liście limety Kaffir | 100g |
Trawa cytrynowa | 100g |
Pasta Tom Yum | 400g |
Cukier palmowy | 200g |
Sos rybny | 200ml |
Straw Mushrooms | 425g |
Tajska kolendra | 50g |